fredag 7 juni 2013

Pink NV (Andrea Rinaldi)


Ett plus ett kan väl inte bli annat än tre? De båda aromatiska Monferrato-autoktona druvorna brachetto och moscato i ljuv förening, lätt frizzante, alkoholhalten ett snäpp högre än hos en vanlig moscato d'Asti - vad kan gå fel? Absolut ingenting! I varje fall inte i händerna på en av Piemontes solidaste odlare i den här vingenren: Andrea Rinaldi.


Andrea är en sån där skön lirare som tycker att hippa och fashionabla begrepp som "old school" och dylikt närmast är att betrakta som en förolämpning. Han visar glatt och stolt upp sin nyinförskaffade vagnpark och alla sina blankpolerade pressar och tankar, i samma andetag som han förfasar sig över vilket hundgöra generationerna före honom har fått genomlida när de kånkat och slitit med de 20 hektaren i de branta backarna här i Ricaldone - Alto Monferrato - i sydostligaste Piemonte. Och hur de fått kämpa med att försöka hålla de gamla urtida kastanjefaten rena, år ut och år in. "Tack gode gud för den teknologiska utvecklingen."

Hans Brachetto d'Acqui: Bricco Rioglio och hans Moscato d'Asti: Bricco Cordogno är båda toppexemplar i sina respektive vinkategorier - livsfarligt läckra, närmast beroendeframkallande. Pink är däremot en ny bekantskap som formligen charmar knäskydden av oss. Fullständigt makalöst bra till kvällens rabarberpaj!
Således och sammanfattningsvis är det moscato d'Asti som gäller till gula frukter - persika, melon, ananas etc - brachetto d'Acqui till röda bär - jordgubbar, hallon osv - och Pink till rabarber. Bara så att ni vet.

85 MUK hos Carlo Merolli.

Inga kommentarer: