onsdag 27 februari 2013

Vernaccia di San Gimignano Tradizionale 2009 (Montenidoli)


Elisabetta Fagiuoli tillhör den brokiga skaran pionjärer och visionärer som det faktiskt finns ganska gott om inom nutida italienskt vinmakeri. Redan när hon och maken Sergio Muratori tog sig an den förfallna egendomen Montenidoli 1965, var hon fast förvissad om att odla sina druvor organiskt och att inte hemfalla åt att använda bekämpningsmedel eller konstgödsel som var den tidens oomtvistliga melodi. Hon ville också göra sin vernaccia som man hade gjort sedan urminnes tider runt Colli Senesi - och som hon hade lärt sig göra vitt vin hemma i Custozza, Verona - med lång skalkontakt. Hennes oekade Vernaccia Tradizionale liknar ingen annan vi har smakat och har länge varit en favorit här hemma. Nu var det några årgångar sedan vi råkades senast så det ska bli spännande att se om vi fortfarande trivs i varandras sällskap.

Färgen är gyllengul, utan att på något uppenbart sätt röja sitt macererade ursprung. Doften är guläpplig med en del tropisk frukt besmyckad med en diskret dieselpuss och rik fudgesötma. En fin komposition som berättar mer än utseendet gjorde om den i sammanhaget utdragna urlakningen av den här ljusa, skira och tunnskaliga druvan.
Munkänslan och texturen är av det lite oljigare slaget och syrorna är dämpade men i fin harmoni med den aningen söta persikofrukten. Lång, fin avslutning med en tydlig lakritstwist. Har nyligen druckits till såväl den ugnskörda kycklingen som till tallriken med spaghetti al pomodoro och skött sig med den äran.

Solitt, rustikt, munfyllande och väsensskilt från de flesta andra viner gjorda på den här druvan. Finns i BS och kostar ytterst resonabla 128 kr.

3 kommentarer:

E och F sa...

Har sneglat lite på deras grejer ett tag, hur är den "vanliga" varianten, eller det som ligger på ek för den delen? Något ni provat?


Erik

Italienska viner sa...

Tradizionale är nog egentligen den "vanliga" varianten. Fiore har vi på lut (2009) men har gillat i tidigare årgångar - syrligare och snäppet elegantare. Carato (fatlagrad) har vi ännu inte testat.
Sono Montenidoli är läcker, koncentrerad old school-chianti. Wester Wine har tydligen 2004 till salu men det är knappast den senast släppta årgången?

/Patrik

Björn sa...

När jag var i San Gimignano i oktober 2012 oprövade jag på Vernaccia di San Gimignano Riserva från 2007 vilket var trevligt. Köpte med mig en riserva från 2008 som väntar på soligare tider. Kostar flaskan ovan 128 kr så vankas det ett inköp.