fredag 15 februari 2013

Pajé Barbaresco Riserva 2005 (PdB)


2005 års riserva-utgåva av Produttori del Barbarescos Pajé öppnar upp sig förvånansvärt snabbt i glaset. Doften är tät med en mörk fruktbas som byggs på med en kraftfull topping av läder, nagellack, skogsvegetation, Läkerol Salvi och diffusa umamipustar liksom av soja eller buljong.
Munnen är däremot omisskännligt pajéisk och tajt som en knuten rallarnäve. Tanninerna jobbar i kluster och tar ett mastigt smidjebälte om tungan, tandköttet och gommen medan syrorna angriper det som i ett senare skede eventuellt finns kvar av munhålan.

Givetvis på tok för ungt men är man det minsta nebbiolo-masochistiskt lagd får man full valuta för pengarna och när vi rullar ut kalvsteken och gräddsåsen så slipas den värsta juveniliteten ner. Här finns utmärkt råmaterial för storhet i vardande för den tålmodige. Finns fortfarande hos Philipson för 170 DKK vid köp av 12-pack.


Blauburgunder 2010 (Garlider) är en urslank och ärkespänstig joddlarpinne av ädlaste snitt från strax norr om Bolzano i Alto Adige/Südtirol. Utsökt rödfruktig av lättgillad jordgubbskaraktär, inlindad i stiliga och tämligen subtila fattoner och med en snyggt återhållen intensitet. Lätt och dansant studsar syrorna på tungan och frukten håller i fint. Går inte bort sig till vitello tonnaton men är lika god att bara skvätta i sig som den är. 175 DKK hos Cibi e Vini, Christianshavn.

4 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Som nebbiolo-masochist fristes man jo over evne nu, Patrik!:) Det lyder virkelig herligt. Mit billede af PdB er ellers mere mod det elegante og burgundiske, men jeg har heller aldrig smagt unge riservaer.

05 i Piemonte er vist svær at blive helt klog på - en kamp fra flakse til flaske;)

Herligt med Garlider PN også, den ville jeg også gerne smage udenfor smagerummet.

VH Niels

Italienska viner sa...

Piemonte 2005 är knepigt, som du säger, men verkligen inte utan guldkorn. En Pajé Riserva 2006 hade förmodligen varit snäppet elegantare men råheten i den här 05:an tilltalar mig på något sätt. Helt sanslöst ljuvlig doft! Ännu bättre idag (dag 3).

Garlider bb 2010 är också i fin form idag (dag 2) - smäcker och i fin balans. Väldigt stor skillnad även här mellan årgångarna. 2009 tyckte jag var en ganska snipig och snål historia som inte motiverade ett inlägg men 2010:an är mycket trevlig.

/Patrik

Ulrik sa...

Låter gott! Och jag har ju också några liggande (tack!), men jag har ingen brådska med dem.

Italienska viner sa...

Bara att simma lugnt, Ulrik. De här lär inte värka fram några mognadstoner på ett bra tag och den lite Listerine-aktiga munkänslan behöver nog några år i källaren för att komma till sans och förmedla annat än rent sadomasochistisk njutning.

/Patrik