torsdag 1 november 2012

Marzemino Trentino 2010 (Vilàr)


Marzemino från en halv hektars odling i Nogaredo på 200 meters höjd, strax norr om Lago di Garda. Direkt ur flaskan fylls glaset av bio-toner - krutrök, lite varm strykbräda och nydraget tändsticksplån - men efter en lätt luftning är det pur fägnad att sitta med näsan djupt nedstucken i glaset. Blå frukt och maraschiniparfym samsas med en pikant grönörtighet à la cabernet franc - fräscht och livligt så det förslår.

Munnen bjuds på en kärv men mogen frukt, som blåa och riktigt sötmogna plommon med ljust fruktkött och lite tanninbett i skalet. Behaglig men markant syrlighet, snäppet fräsigare än de flesta dolcetti men något mildare än dito grignolini. Klockrent trattoria-vin som fixar det mesta som ställs på bordet, lika gjuten som en bio-Chinon på en bistro i Paris. Måste fyllas på utav, subito!

89 DKK hos Cibi e Vini.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Trentino verkar vara ordentligt på gång, inte minst när det gäller rött. Häromåret skrev Gambero Rosso om hur dåligt ställt det var i regionen och om hur utvecklingen kommit av sig. Jag tänker att det där i hög grad beror på vem som berättar historien och hur mycket man är beredd att anstränga sig. Har du något av Vilàrs andra viner på lut. Deras nosiola låter intressant. Ser också fram emot att få höta vad du tycker om Eugenio Rosis Anisos

Italienska viner sa...

Jag har definitivt uppfattningen att det händer mer än någonsin i Trentino/Alto Adige. Men så har vi ju också turen att ha alerta danska vinhandlare som anstränger sig åt oss, och plockar hem godbitarna.

Jag har inga andra Vilàr på lut, köpte bara två Marzemino för att testa. Kommer definitivt att kolla av det övriga sortimentet också. Härlig stil, precis sånt jag gillar. Vore jag restaurangägare hade den här Marzeminon nog kunnat kvala in som "husets röda"!

/Patrik