fredag 16 november 2012

Albe och Cucco


Det har väl knappast undgått någon baroloengagerad att det på sistone dykt upp "a new sheriff in town" i SB's ordinarie sortiment. Den tidigare allsmäktiga och enväldiga, och på senare år så trista och livlösa, basbarolon från Fontanafredda har fått lämna plats på de sterila och lysrörsbelysta bakelithyllorna åt Barolo Albe 2007 från G.D.Vajra. Vi tänker ge den här uppkomligen en rättvis chans att visa vad den går för och ställer den således blint bredvid Cascina Cuccos Vigna Cucco 2007. För övrigt den enda barolo 2007:an som numera står att finna i vår samling, förutom en handfull Giuseppe Rinaldi, vilket kanske säger något om vårt förhållande till den här årgången...

Båda vinerna är alltså sprungna ur den heta årgången 2007. Båda är också barn av den semimoderna baroloskolan och har fått vila på barriquer såväl som på botti. Vigna Cucco är ju vingårdsbetecknad och hämtar således sina druvor från just Vigna Cucco i Serralunga d'Alba medan Albe är en cuvée med druvmaterial från Aldo Vajras marker i Fossati, Bricco delle Viole, La Volta och Coste di Vergne i Comune di  Barolo. Man får väl anta att det dessutom rör sig om en viss kvantitet inköpta druvor, utöver de från de egna nebbiolodesignerade 10 hektaren, nu när man plötsligt ska skeppa 40000 pavor till det svenska monopolet?

Hustrun häller upp i mina två halvblinda glas, fast helt ärligt så känner jag igen Cascina Cucco i glas 2 tämligen direkt - mörkare frukt, tajtare och mycket kraftfullare tanniner. Glas 1, alltså Albe 2007, är däremot en vidöppen historia med högsta charmväxeln inlagd. Skön mellanröd fruktprofil med mycket av det mesta och en varm, inbjudande karaktär. Frisk och livfull i munnen med sköna syror och lågintensiva tanniner. Ruskigt drickbar och lätt att gilla - en mersmaksinducerande och betydligt bättre barolorepresentant i det fasta sortimentet än gamla dammiga Fontanafredda!

Vigna Cucco 2007 känns stram och seriös i jämförelse. Mörk, kryddig doft som släpper till först efter en bra stund i glaset. Tanninerna är unga, kraftiga - nästan råa. Det här kräver mat och presterar lysande till älgfärsbiffarna, helt annan harmoni när det får kämpa mot lite fett och sälta. Dock kan man med gott samvete låta dessa ligga ett gäng år. Albe 2007 ska man nog däremot inte lava upp drivor av i källaren - en typisk drick-nu-barolo och 189 SEK är ett bra pris. Vigna Cucco 2007 finns hos Carlo Merolli och kostar 179 MUK.

5 kommentarer:

Lessrof sa...

Älskar dessa vetenskapliga studier och parvisa jämförelser. Skönt om det finns ett drickfärdigt instegsbaroloalternativ till Fontanafredda som man kanske t o m kan köprekommendera. Bra studie!

Finare Vinare sa...

Intressant jämförelse! Känns väl som Cerrati 06 med sina lätta tanniner har mer gemensamt med Albe 07? Förutom då att den senare har mer upplevd fruktsötma och den förra en tydligare struktur.

Vi provade fyra versioner tillsammans med Giuseppe Vajra i slutet av augusti - 01 03 06 07. Vi gillade faktiskt nollsjuan mest, nollsexans tuffa tanniner ropade på lagring.

Alla druvor kommer från egna vingårdar, de har rätt nyligen expanderat sin vingårdsareal genom inköp av en annan egendom. Allt odlas ekologiskt.
Andelen nya barriques är inte stor, den absoluta lejonparten mognar i botti. Det mesta av Albe-produktionen går till Sverige.

http://www.moestue.se/content/view/38/69/

2008 borde ju bli en elegant historia...


Italienska viner sa...

Fruktsötman är tydlig, och charmerande. Strukturen saknas helt klart, känns i det avseendet som en bättre LN, men inte mig emot - riktigt gott hur som helst!
Mycket nya barriquer eller inte - balansen och helheten är oklanderlig. Jag är inte säker på att den här stilen blir lika kul 2008, jag sätter istället mina monetas på 2007-lookaliken 2009...

Lessrof - Här prutas inte på den vetenskapliga evidensen ;) Klar köprekommendation.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik, eller ska vi kanske skriva Dr Lucchesi ?, Tanken som slog mig när jag läste din beskrivning av Vajras Barolo var att det lät mer som en LN än en riktig barolo.

Låter klart roligare än Fontanafredda och tanken på att det skulle kunna finnas en riktigt Barolo i standardsortimentet är väl egentligen en självmotsägelse. Man får väl vara glad att det finns en schysst nebbiolo att tillgå för rimliga pengar.

Italienska viner sa...

Ingvar - Albe 2007 är med beröm godkänd som både nebbiolo- och faktiskt också barolorepresentant i SB's ordinariesortiment. Visst, en lättsammare stil men det tror jag bara är av godo i det här fallet. Lättsam men långt från någon "sell out", ingen hiss-barolo m a o.
;)

/Patrik