söndag 19 augusti 2012

La Battagliola Lambrusco di Grasparossa 2010


Allt emedan man förtvivlat verkar försöka hålla värmen med barolo, såväl i vår nordligt avlägsna huvudstad som ute vid den så ofta stormanlupna Skälderviken, får vi här inne i det ångande inlandsklimatet plocka fram det allra mest läskande vi kan komma på för att svalka oss, i den heta sensommarkvällen.

Vi har trots ihärdiga påtryckningar från hovleverantören faktiskt inte fyllt på lambruscoreserverna i år, utan dekapiterar ikväll den sista av fjolårets erövringar. Och det här verkar vara en lambrusco som tål att ligga ett tag ännu. Skummet är livligt och så där intensivt lilarött så att Vanish Oxy Action-flaskan nästan springer och gömmer sig.

Frukten är polpös och bitig med mörkröda och blålila skogsbär och syrorna sprätter fint på tungan. Mycket läcker lambrusco med komplexitet nog för att avnjutas på egen hand men som naturligtvis regerar vid matbordet. Fler som är sålda på La Battagliola här och här.

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Patrik, du vet när temperaturen kryper under 20-strecket så där lagom till Aktuellt så plockar vi fram de lite tyngre prylarna.

Piu Rosso sa...

Oj ja, det er herlig Lambrusco! Jeg har planer om - netop som du er inde på - at prøve at lagre den lidt endnu. Næstsidste flaske Batagliola var ekstremt korkdefekt, og hvis det fortsætter med den sene sommer, bliver det svært at holde fingrene væk fra den sidste.. Dit indlæg gør det ihvertfald ikke nemmere:)
VH Niels

Italienska viner sa...

Aah, Ingvar. Såg att du spenderat veckan ute på Bjärehalvöns yttersta spets. Där kryper väl kvicksilvret mycket motvilligt ÖVER tjugan?

Tur ni hade TV så att ni hade något att göra inomhus de bistra kvällarna. ;)

/Patrik

Italienska viner sa...

Niels - Den här typen av korkar borde man väl nästan kunna detektera skador på utan att öppna flaskan? :)

/Patrik