tisdag 14 augusti 2012

Två typiska no-bells-and-whistles-kinda-chianti


Letar man efter den där riktigt lättsörplade och törstsläckande typen av chianti som funkar till nästan allt man kan tänka sig i matväg så är Selvapianas Chianti Rufina 2010 definitivt ett gott val. Här bjuds man en frukt som utstrålar solvarm mognad men samtidigt har en skön lätthet i steget och syror som beredvilligt mönstrar på och direkt anmäler sin arbetsiver. Detta är en rak, hederlig och välgjord Chianti Rufina med en lätt kärnbitterhet som busar till helhetsintrycket en smula men inget att nagelfara eller skrutinera, bara att dra i sig rejäla klunkar av. Ska bli spännande att följa Toscana-tiorna efter hand som de rullas ut. (Otto Suenson i Köpenhamn)


Il Molino di Graces Chianti Classico 2007 är 100% sangiovese där en tredjedel av musten vardera under 11 månaders lagring befunnit sig i rostfria ståltankar, slavonska botti och begagnade barriques. Egendomen är ung och det har satsats rejält från första början på en bra produktionsanläggning och på att hitta fina marker runtomkring Panzano.

IMdG's stil är en inte helt ovanlig balansgång med både en slags nutida anklang och samtidigt med rötterna djupt nedborrade i terroiren. Mörkare frukt, slånbärssläta tanniner och aningens mera dämpade syror. Även här har vi att göra med ett riktigt trevligt matvin och med en sangiovese som andas kvalitet. No frills, no fuzz bara gott, rent och användbart. (BB Vin i Dragør)

6 kommentarer:

E och F sa...

mmm, Selvapiana.

Det känns skönt att ett par flaskor och en och annan magnum fick följa med hem när jag besökte för ett tag sedan. 9/18€ på plats

Italienska viner sa...

Mmm, håller med! Direkt ur kylen en ljummen sensommarkväll är Selvapiana CR'n meraviglioso! Funkade till och med dugligt till att skölja ner skaldjursrisotton... Nåja, men i alla fall..;)

/Patrik

Lessrof sa...

"gott, rent och användbart"
Det måste ju vara självaste urdefinitionen av en bra sangiovese!

Italienska viner sa...

Jomenvisst! Eller varför inte av ett bra vin?

/Patrik

Lessrof sa...

Helt rätt. Varför krångla till det :)
Provat 08 iMdG?

Italienska viner sa...

Nej, har inte provat 2008. Kan säkert vara alldeles utmärkt.

/Patrik