fredag 19 augusti 2011

Barolo 2007 (Reverdito)


Dags igen att kolla av en nollsjubarolo, den här gången från en modern producent i La Morra. Vi har ingen särdeles imponerande erfarenhet av Reverdito och deras barolo men vi kommer ihåg att vi gillade Moncucco 2004:an när vi smakade den för några år sedan. Ikväll är det normalen från varma 2007 som vi provar.

Druvorna hämtas från olika odlingar (1,5 ha) runtom i La Morra och lagringen sker enligt hemsidan på legno (trä). Efter första sniffen på den dovt sammetsröda, väl genomsiktliga, vätskan, kan vi med viss bestämdhet konstatera att träet i fråga har utgjort lock och elliptiskt bågnande sidoväggar i barriques av lätt begagnat snitt. Här finns rostad mandel och marsipan såväl som kåda, smörkola och svaga aningar av tryffel. Ganska mörk bärfrukt som samsas med en skvätt balsamico och ett lager kontaktlim. Allt som allt en behaglig, om än något förutsägbar doftkompott av modernare karaktär.

Tanninerna är nollsju-avrundade och syrorna är avmätta, en tämligen snäll munkänsla som tippar över mot att vara försiktig och en smula odefinierad. Frukten har ett sympatiskt bett och föredömlig polpa men de små faten är inte klädsamma, sötman blir i längden påträngande. Årgången spelar såklart in men stilen känns för slät och inställsam för att vi ska ge den här normalen ännu en chans. Cascina Cuccos Cerrati 2007 är ett långt intressantare vin med massor av karaktär för mindre pengar. Nästa gång vi provar Reverdito styr vi undan 2007 och siktar in oss på en vingårdsvariant.

Finns hos Erik Sørensen i Köpenhamn och kostar 170 DKK eller hos Winefinder för samma pris.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej Patrik, har du möjligen provat Reverditos 2006 Codane? Lär vara hyfsad.

Jag provade 2006 Mauro Sebaste Monvigliero i våras (provning hos WineFinder) och gillade den klart, men har sen inte handlat... priset känns lite högt - har du möjligen provat och kanske kan jämföra med andra Baroli i liknande prisnivå? MVH - Vintresserad

PS. Tyvärr blev det ingen Piemonte-resa i somras... men hoppet och planerna finns kvar! DS

Italienska viner sa...

Sebaste verkar allmänt ligga högt i pris. Vi smakade hans Brunate 2005 häromåret, innan Brunate blev en Riserva, och tyckte nog att det var en riktigt bra barolo men €40 ex-cellar känns maffigt. Sebastes Monvigliero är väl botti-lagrad och vore kul att prova bara därför, men 500 pix förpliktigar.
En riktigt bra och lite annorlunda Monvigliero är den från Burlotto - supertraditionell, fottrampad och 60 dagars maceration. 2006 finns hos Atomwine:

http://www.atomwine.dk/product.asp?product=12333

/Patrik