torsdag 11 augusti 2011

Gattinara 2001 (Antoniolo)


Antoniolo är en av de mera namnkunniga vinproducenterna i Gattinara. Familjen har djupa rötter i såväl yrket som trakten men drabbades, liksom alla andra, så hårt av phylloxerans härjningar och industrialismens framfart vid förra sekelskiftet att farfadern fick överge sina marker och söka sig till storstaden för att finna försörjning. Efter andra världskriget återvände sonen Mario till området och återplanterade en del av familjens ägor med amerikanska rotstockar. Idag är det Marios dotter Rosanna som är överhuvud i Antonioloklanen.

Man har sedan starten gått in för att göra sin Gattinara på uteslutande nebbiolo och man lagrar fortfarande på större begagnade fat efter 14-18 dagars maceration. Det finns tre olika cru-Gattinara i katalogen men ikväll provar vi normalen från 2001

Utseendet är medeltransparent och tämligen mörkt tegelrött. Kraftfull näsa med tydliga blinkningar till kusinerna i Langhe - lätt torkade rosor, ett uns tjära och tryffel - medan basen i doften är en solid balsamicopelare omgärdad av diskret söta dadeltoner och avlägsna stråk av skokräm. Mognaden är i sin linda, här finns åtskilliga år att hämta i källaren, det visar sig inte minst i munnen med viril syrlighet och pigg körsbärsfrukt. Tanninerna är mycket följsamma och kan enklast beskrivas som supereleganta och plyschaktiga medan eftersmaken är medellång med ett fräscht fruktdjup. Det här är ett riktigt harmoniskt vin med alla parametrar i full balans.

Jag kan inte med tillräcklig emfas och med eftertryck nog rekommendera alla nebbioloheads att leta upp och prova de här pärlorna från norra Piemonte. Gillar man riktigt elegant nebbiolo med mycket mineralkaraktär finns det verkligen en hel del att fastna för här. I fallet Antoniolos Gattinara 2001 talar vi dessutom om ett lagrat höjdarvin med en kvalitet som lätt skulle kosta minst det dubbla i Langhe. Vi köpte våra hos Le Papillon i Köpenhamn för 190 DKK.


5 kommentarer:

Kjetil Finsrud sa...

Jeg er helt enig i din beskrivelse av denne herlige vinen. Gir mycket nebbiolglädje til en god pris!
Glad jeg har tre styck igen i källaren. I Norge finnes den i 2000 och 2004-tappning, har dog inte provat dessa. Når klimaet lengre sör i Piemonte blir varmare så tror jag at de lite kylare områden nordut kommer bättre ut med åren.

Italienska viner sa...

Hej Kjetil!

Vi har även köpt några 2005:or som ska bli intressant att prova.
Visst är det så att man överpresterar uppe i norr när somrarna blir varma, 2003 verkar vara ett riktigt bra år i Carema, Lessona, Bramaterra och Valle d'Aosta exempelvis.

Har du provat Osso San Grato, Castelle eller San Francesco från något av de varmare åren?

/Patrik

Kjetil Finsrud sa...

Hej Patrik,
nej tyvärr jag har inte provat dom nämnda cru'ene från Antoniolo av de varmere åren, men Osso San Grato från 2001, en mycket god vin som kommer til att leva länge.

Forresten så har Moestue i Norge kjöpt en vingård i Gattinara kalt Nervi. Skal bli spennende att följa med på hva som kommer ut derifrån med tiden.

Länk: http://www.dn.no/vinguiden/article2128389.ece

//Kjetil

Anonym sa...

Very interesting points. Thanks!

My site:
Rachat de credit rachatdecredit.net

Anonym sa...

Hello;

I really like your post...any chance to have it in English ??

Thank you