Vi har tänkt hälsa på i flera år men det har inte klaffat,
förrän den här gången då vi äntligen fick kontakt och blev inbjudna till besök
i den gemytliga cantinan som ligger mitt i Bussia Sottana, mellan Fenocchio och
Franco Conterno i backen, precis ovanför Luciano Sandrones komplex. Giulio
Viglione har 5 hektar i Bussia och Cannubi men arrenderar numera ut 3 av dessa
och brukar alltså bara 2 hektar själv – dolcetto, barbera och nebbiolo på småplottar
beliggandes i huvudsak i Bussia. Allt arbete utförs förstås hantverksmässigt with a capital ”H”, vinmakningen är
supertradionell bland annat med lagring på över 100-åriga akaciabotti och 25-30
dagars maceration. Svavlingen är minimal – totalt vanligen mellan 20-30 mg/l –
och han använder såklart ingen tillsatt jäst.
När vi anländer Azienda Agricola Carlo Viglione en riktigt
het dag i början av juli, möts vi på uppfarten av Giulio med hälsningsfrasen: ”Salve! Välkomna till Langhes minsta
cantina!”, nästan lite urskuldande. Det är ingen hemlighet att han smått
desillusionerad gett upp mer än hälften av sina marker för att han tycker det
är för mycket slit och hart när omöjligt att få betalt för sina grejer vad de
egentligen är värda. Det fanns en tid när han lastade sin lilla lastbil och
körde runt och sålde vinerna själv, till enoteche och restauranger. ”Idag
säljer jag rubbet till distributören Triple ”A” i Genova, gud vad det sparar
mig mycket jobb, tid och huvudbry.”
Giulio berättar att han under många år sålde ansenliga
mängder av sin barolo på damejeanne till gode vännen Teobaldo Cappellano, vin
som denne sedermera använde för att tillverka sin legendomspunna Barolo
Chinato. 2004 var sista årgången han hann köpa, samma årgång som vi drack på
vinbaren i Asti, en episk barolo som egentligen var på tok för god för att krydda
sönder med kinin och 21 andra örter men förmodligen ett mycket lönsammare
alternativ för Cappellano än att använda sin egen. Och säkert en bra affär även
för Giulio, som verkar nöjd och nästan lite hedrad över att han fått leverera.
Vi ojar oss lite över värmen och frågar om han tror det blir
ett nytt 2003 i år? ”Hoppas det! Det får inte bli lika kallt och blött som
ifjol. Nebbiolon fixade sig nog på slutet med hjälp av den långa hängtiden men
barberan och dolcetton blev helt kassa. Vi brukar lyckas mycket bättre de heta och torra åren, även om 2003 förstås var extremt.” Säger han och går och hämtar en
oetiketterad flaska som han genast öppnar och häller upp. ”Smaka och säg om ni
tycker det är gott.” Det är väldigt gott. Stort i både näsa och mun, ganska mitt
i krysset mognadsmässigt med fascinerande struktur, djup mörk frukt och lagom
tillslipade tanniner. Lång eftersmak som ligger och dallrar ett bra tag i
munhålan. ”Det är min Cannubi från 2003”, och det är bara att hålla med om att varma år inte förefaller vara några större problem för honom, även om mognaden naturligtvis är lite längre gången än vad som vore fallet ett svalare år.
Vi provar dolcetto och barbera från 2013 som båda är precis som man vill ha dem - rena, stringenta, saftiga, unga, nästan kvillrande, skrikandes efter en ost- eller korvbit. Den blålila frukten är superkoncentrerad i båda flaskorna; "2013 blev allt bra, ett år som de flesta av oss odlare gillar bättre än 2010, kanske för att dolcetto och barbera blev så fantastiska." Giulios dam Rose ansluter efter en stund, det är bland annat hon som ritar etiketterna som ju är lite speciella för den här typen av traditionella Langhe-viner - inga harpor, vapensköldar eller snirklig skrivstil så långt ögat kan nå. Man noterar omedelbart att paret är av det där sällsynt harmoniska slaget och ger närmast intrycket att vara nyförälskade: "Vi har varit tillsammans i trettio år men vi är fortfarande för unga för att gifta oss" säger de med en mun.
Men det är ju när Giulio öppnar sin barolo 2010 som alla bitarna liksom faller på plats. Det här är en barolo som är fantastiskt rolig att dricka. Det här handlar om glädje, harmoni, balans, lite bus och mycket sinnlighet. Inte mycket till djupsinnigheter, ingen dissonans någonstans, ingen tyngd eller tråkiga förpliktelser. Inte ett vin som inbjuder till nagelfarande om struktur, längd eller lagringspotential - även om det naturligtvis kommer att kunna överleva de flesta av oss. Det här kan vara en av mina bästa barolo någonsin, i varje fall den absolut roligaste att dricka.
Etiketteringsmaskinen - en kastrull med lim, en pensel, ett par ihopsnickrade trekantslister, ett urdrucket glas vin - voilà! |
När vi ska gå säger Giulio: "Hoppas ni inte vill köpa någon barbera eller dolcetto, vi har bara precis så att vi klarar vintern själva." Som tur var hade han i alla fall lite barolo att sälja.
Två av Langhes mest älskvärda människor som gör några av de mest älskvärda vinerna, har vi sett det där sambandet förut?
3 kommentarer:
Grymt!
Martin W
Fantastisk Patrik, smuk beretning! Sikke besøg I har gjort!
Italvinus.de har lidt Viglione (04'eren - de har dog hævet prisen kraftigt de sidste par dage, sikkert som reaktion på det pludselige svenske pres her i insta-æraen?) og barbera. Kender du ellers til nogen der sælger?
Alt godt! Vh Niels
Flott skrevet og morsomt å lese.
Skicka en kommentar