En av de saker här i världen som värmer ett fruset inlandsskånskt midvinterhjärta lite extra, är när man snavar över en liten okänd producent som man tidigare inte haft någon som helst koll på, som förefaller göra allt rätt vad beträffar vingårds- såväl som källararbete - småskaligt, varsamt, traditionellt - och med ett smakideal som till fullo verkar harmoniera med ens eget. Ännu roligare är det när denna producent råkar befinna sig i Chianti, således odlandes sangiovese denna så ofta svårt misshandlade och vanärade druva, faktiskt så till den milda grad att jag tror att en svindlande stor andel av världens vinälskare inte vet hur den egentligen smakar eller ska bete sig.
Jag vet ingen bättre bot på det problemet än att konfrontera vederbörande med en flaska riserva-chianti signerad Ezio Bucciarelli. Han hör hemma i Castellina in Chianti och tillhör den där lågmälda, truliga, lite tjurskalliga typen av producenter som är så lätt att få sympati för. Metoderna han använder sig av, liksom det man får i glaset är föredömligt old-school.
Det här är precis den sortens chianti världen lider brist på. Med tanke på hur ofantligt stora volymer vin som produceras i och kring de toscanska kullarna är det inget annat än ett mysterium att inte mer smakar så här. Direkt ur flaskan får man sig en rungande riserva-lusing som liksom rycker upp en i kragen och får en att behålla koncentrationen resten av kvällen. Det här andas djupa andetag av balsamico, mörk utmognad bärfrukt, väl tillsuttet sadelläder och kalkig mineralitet. Syror över hela registret, små nipsiga tanninstick. Mat? Javisst, eller låt bli, det går precis lika bra utan. Det här är poesi och pur njutning. Det är som sagts inte alla som förstår hur bra sangiovese kan vara i sina bästa stunder, det här är en riktigt bra stund.
14 kommentarer:
Mmm.
Har ni provat chianti classico normale 09an också? Verkar som de buteljerar väldigt sent... och tar lite betalt ;)
Japp - den vanliga CC'n kostar 2/3 så mycket men är inte hälften så intressant som riservan, kan förstås säkert förklaras till viss del med årgången.
Verkar vara en skön producent, stilen är inte alls olik Castell in Villas.
Visst är det märkligt att inte de här grejerna kan betinga högre priser? Kvaliteten är väldigt hög.
/Patrik
Verkligen märkligt... men det hänger antagligen ihop med den skraltiga ekonomin i Italien? Priserna borde nog stiga när det internationella sommelier-kollektivet inser värdet i de här vinerna?
Jämför Selvapiana: samma prisläge - galet goda viner.
Förresten varför är 06 riservan dubbelt så dyr som 08an?
Och precis som du skriver... om de bara fick styr på stilen generellt i Chianti, så är ju potentialen enorm.
Provat Caparsa? Verkar intressant.
Bucciarelli riserva-06 = magnum.
Väntar hem 2004 Doccia e Matteo som ska vara på topp nu. Caparsa fanns i BS tidigare, 99:an var riktigt fin för något år sedan.
/Patrik
Hmm, låter ju som att det kunde vara värt med en chansning. Var handlar man ?
Attoadivenire.com
/Patrik
Den vanliga Caparsinon måste väl vara mer klassisk än Doccia a Matteo?
Amerikansk och ungersk ek är ju bägge rätt märkbara.
500-litersfat, kan det bli för mycket?
De har en butik mitt på torget i Radda där de säljer ett flertal årgångar. Gården ligger strax utanför.
Sist jag var nere så köpte jag lite olika årgångar, mestadels riservor. Dock ratade jag Doccio a Matteo. Lite för modern för min smak.
Inga himlastormande viner men väl prisvärda. Väldigt olika uttryck mellan årgångarna.
Mvh /JSilfver
Vad kostar frakten?
Släng iväg ett mejl och kolla om du är intresserad, vetja.
/Patrik
Hittat fram till plåtskulpturerna
Ser jag
Castell villa
Finns det nåt bättre ?
Gaiole-Lasse! How's things? Castell'in Villa är så bra det blir. Men snubblar du över Bucciarelli så blir du inte heller besviken.
/Patrik
Skicka en kommentar