onsdag 30 maj 2012

Barolo e Brunello


Ytliga djupdyk eller att skumma djupt på ytan? Vi provar en handfull spridda baroloskurar och livar upp tillvaron, ska det visa sig, med två rejäla stänk skinande rödfruktig brunello. Inga djuplodande analyser utan mest en stilla undran huruvida vi gillar det vi har i våra halvblinda glas eller inte?

Glas 1 - Ljust rubinröd och klart transparent. En sval körsbärs- och röda vinbärsfrukt med lite läder och möbelpolish i fonden. Finstämd doft som är ett par snäpp för blyg för att väcka vidare intresse. Munnen har ett ganska lätt anslag, snudd på menlöst. Viss tanninupplevelse som möjligtvis skulle kunna passera som "elegant". Ett tämligen tråkigt och oengagerande glas som känns oerhört anonymt och storvolymproducerat..

Glas 2 - Mörkare, något brunaktigt. Köttigare doft med inslag av blod och järnfilspån. Bären är mörkare och med en dammig russinton som spökar. Även här är munnen ganska lätt med en något försynt tanninstruktur. Syrorna är medelhöga och eftersmaken kort i rocken. Gäsp...


1 - Barolo 2007 (Prunotto)  och 2 - Barolo 2005 (Josetta Saffirio) Två riktigt tråkiga glas barolo som fick oss att börja diskutera flaskdefekter. Mer eller mindre stängda och fullständigt oinbjudande. Hade jag aldrig tidigare smakat barolo och råkat snubbla över någon av dessa är risken överhängande att jag inte hade brytt mig nämnvärt om att fördjupa relationen med den här vintypen framgent.

Glas 3 - Riktigt tegelbrun uppenbarelse. Här är det inget tvivel om att vi har att göra med något fullständigt övermoget och maderiserat. Passé.

Glas 4 - Äntligen lite action i glaset. Parkeringsgarage, fotogen, asfalt och en slampig skogsbärsfrukt som bjuder ut sig. Munnen är silkeslen nästan utan tanniner. Ymnig och generös frukt. Definitivt ingen barolo utan här bjuds vi klockrena brunellovibbar av det mognare slaget. Smaskens.


3 - Barolo 2000 (Valcolli) och 4 - Brunello di Montalcino 2004 (Poggiarellino) Härlig uppvisning av brunellon som var yngre än jag hade gissat (97-98). Barolon är av tveksamt ursprung och av en för oss okänd producent.

Glas 5 - Här var det bekanta tongångar - klar fin sangiovesefrukt i ett charmfullt paket. Suverän drickbarhet - lättklunkat och lättgillat. Det här har vi redan druckit flera flaskor av.

Glas 6 - Dimmig, slöjig och tegelröd. Massor av doft direkt, framför allt en distinkt tryffelton som följer med under flera timmar i glaset. Sublim nebbioloparfym med eleganta mognadsdrag av läder, svamp och buljong. Stor mullrande frukt och kraftfull struktur värdig en Serralunga-riserva. Lång och broderad eftersmak. Utan tvivel kvällens bästa Langhe-representant.


5 - Brunello di Montalcino 2006 (Quercecchio) och 6 - Tabui Barolo Riserva 2001 (Gemma) Quercecchios nollsexa är inget annat än en homerun här hemma med sin lättsamma men likafullt intrikata struktur och karaktär. Vissa viner träffar mitt i prick och det här är ett sådant. Tabui-riservan är riktigt bra nu och har ryggrad för flera års ytterligare lagring och Quercecchios BdM-06 är definitivt i toppform nu.

Glas 7 - Presenterar sig i rubinröd dress och med en hel del sediment som flyter omkring. Doften är medicinal, distinkt nebbiolisk men ganska vass och på tok för ung. Tanninerna är kraftiga och kantiga och frukten är mörk och mustig. En alldeles för ung powerbarolo i modern tappning.

Glas 8 - Tyvärr tvärkorkat.


7 - Barolo Vigna Giachini 2005 ( Fr. Revello) och 8 -Barolo Serralunga 2007 (Principiano) Revellos nollfyror och nollsexor är avgjort snyggare och elegantare än den här nollfemman. Kanske händer det en del med lagring men några underverk tror jag inte på.

De båda förhållandevis enkla brunellosarna var tveklöst kvällens största behållning.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jaha ja, så ni poppar ett halvdussin baroli och ett lite brunello sådär bara en onsdagskväll...

Tabui, är det samma vin som Tre Nasi ?

Italienska viner sa...

Nej Ingvar, det var tisdag.

Du blottar en lucka i min kunskapsskatt ;) men Tre Nasi Riserva borde vara en specialbuteljering av Gemmas Tabui Riserva.

/Patrik

Neveranonymus: Carlo sa...

Tre Nasi 2000 Barolo Riserva (nu udsolgt) er et udvalg af Barolo Riserva-vin fra hele Gemma godset i Serralunga. Den blev kun aftappet i 2000 og aldrig mere.

Tabui er Barolo med druer fra vinmarkerne Marenca og Sori´Giblin. Blev aftappet som Riserva 1999, Riserva 2000 og Riserva 2001 . Just nu er Riserva 2004 og Riserva 2006 under "observation" .