lördag 11 februari 2012

Brunello di Montalcino 2006 (Salvioni)


Ikväll är stämningen nästan lite lätt religiös här hemma. Vi har nämligen dragit korken ur en Salvioni-brunello från toppåret 2006 och förväntningarna är skyhöga efter att ha läst den här synnerligen inspirerande hyllningen från en välbekant och pålitlig östkustconnoisseur.

Översatt till barololingo så har vi att göra med ekvivalenten till Bartolo Mascarello eller Beppe Rinaldi. Giulio Salvioni är en old-school, traditionsbunden och kompromisslös kvalitetsproducent som allt som oftast räknas till Montalcinos topp-tre, tillsammans med Gianfranco Soldera och Diego Molinari eller möjligen Franco Biondi-Santi. Salvioni har tre fantastiska hektar i de östra delarna av Montalcino som släpper från sig runt 10-12000 flaskor brunello de goda åren då man inte gör någon rosso. Man gör aldrig någon riserva vilket är lite ovanligt bland topp-producenterna häromkring.

Det är bara att skriva under på Vinosapiens programdeklaration att här skrivs det ny sangiovesehistoria från första sniffen. Något så kapitalt fascinerande och njutningsfullt har då i varje fall aldrig jag snubblat över tidigare. En tät men samtidigt lucker bärfrukt som andas såväl vitalitet som pondus. Lager på lager byggs på och flätas samman i en slags blandning av bachsk kontrapunktik och van goghskt färgspel. Det känns helt överflödigt att börja rada upp doftassociationer på sedvanligt pekoralt manér.

Munupplevelsen kan bara beskrivas som ljuv silkeslen balans och fullständig kapitulation. Man kan inte annat än att låta sig förföras när man känner en liten tår spränga sig ur ena ögat och långsamt leta sig nedför kinden för att fastna i en djup smilgrop. Storhet, djup och fenomenal drickbarhet i samma paket, ett veritabelt Kinder-ägg för en sangioveseälskare.

Jag har i skrivande stund svårt att se att jag någonsin skall kunna få en sådan här kick av en brunello fler gånger i mitt liv - jag fruktar att det här är så bra det blir men gläds åt att vi har ett par flaskor till. Dessa ska få ligga till sig några år till men jag kommer att knäppa händerna och hoppas att en god del av den här underbara sötfrukten duckar och klarar sig undan mognaden. Finns fortfarande att få tag på hos BB Vin i Dragør. Anbefalles å det varmaste för såväl brunellobeundrare såväl som dito belackare!

                                   

10 kommentarer:

Jessica Sennig sa...

För oss som bara kör italienska viner har vi märkt att det är fyra brunello producenter som vi först och främst vill satsa på. Systrarna Fonterenza, Poggio di Sotto, Coldera samt Salvioni. Fantastiska viner, och som du skriver blir aromaassociationer gärna väldigt banala i det här sammanhanget.

Vi har inte haft annat än 100% positiv respons på Salvioni, oavsett om det gäller Rosso eller Brunello och oberoende av årgång.

Italienska viner sa...

Wow, vilken vinlista Jessica! Suveränt utbud - man klarar sig länge med italienskt! ;)

Fonterenza har jag aldrig provat men verkar intressant. Diego Molinaris Cerbaiona kan jag varmt rekommendera som ett lite mera överkomligt "Soldera-substitut". Rustik elegans.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Hvilken gigant, Patrik! Smuk beskrivelse, det lyder som en helt sjælden oplevelse.
En heldig kælder I har med et par af disse iblandt!
VH Niels

Vinosapien sa...

skönt att den funkade även hos er...lyriskt bra helt enkelt.

stora viner...stora upplevelser...italienska upplevelser;)

vad blir nästa kick?

Italienska viner sa...

Precis! Vi får växla ner med en strikt 2-veckorsdiet bestående av ett urval chilenska boxar - för att återfå ett mera jordnära perspektiv.

/Patrik

Carlo sa...

CIBI & VINIs Fabio och Mie importerar Fonterenza

Italienska viner sa...

Tack för info Carlo. Skall kollas upp prestissimo.

/Patrik

MH sa...

Det låter helt fantastiskt, men kostar ju därefter också. Jag hade tänkt nöja mig med att testa rosson tills jag blivit så säker i min smak att det är befogat att investera på de här nivåerna, men det är inte utan att man vacklar när man läser alla dessa välskrivna hyllningar ...

Italienska viner sa...

MH - Visst är priset högt för de här guldklimparna men i brunello-sammanhang får det nog trots allt passera som överkomligt, i varje fall när kvaliteten är på den här nivån.

Du tänker helt rätt när du tar sikte på rosson som också är ett fantastiskt vin. 2006, 2007 och 2010 har Salvioni dock inte gjort någon rosso utan allt har blivit brunello. 2009 finns nog fortfarande att få tag på.

/Patrik

MH sa...

Jodå, det blev några nollnior när jag till sist kom iväg till BB-Vinimport (tack vare lovorden över sortimentet från "the usual suspects" ;-)). Har inte korkat upp någon ännu bara.