lördag 31 juli 2010

Nonna Concetta Nerello Mascalese 2006 (Calabretta)

Det vore ett misstag av kardinala proportioner att inte prova ett vin som importören (?) märkt med "triple a" innan resten av vinköparvärlden får korn på det och köper upp hela rasket - nu när det snart vankas prisvärd DHL-leverans till oss svältfödda Sverigebor ;-) wink wink nudge nudge o s v.


Calabretta har gjort vin på Etna i hundratalet år. Man har 8 ha mellan kommunerna Randazzo och Castiglione innehållande väldigt gamla stockar, hälften Piede Franco dvs från innan vinlusens härjningar, med en medelålder på 70-80 år. Man använder sig enbart av naturlig jäst och inga som helst bekämpningsmedel. Uttaget är mycket lågt och i och med den höga altituden (750 m ö h) skördar man sent i oktober eller tidigt i november.
Nonna Concetta är 100% nerello mascalese vilket är lite ovanligt, man brukar mjuka upp med den betydligt snällare nerello cappucio, och druvorna hämtas från en liten vingård (0,4 ha) nära Passopisciaro med 110 år gamla stockar. 2006 producerades ynka 600 flaskor...


Djup och klar, i rubinrödaste dress med djupa tegelfärgade volanger. Doften är omedelbart ren och frisk med pyrande mineralitet och skinande röd fruktighet. Gott om bigarråparfym, nästan maraschino och tydligt regnvåta stenbeläggningar i upptorkande solsken. Varmt, ångande och förföriskt av nästan erotiskt snitt parkerar doftmattan under nästippen och kan faktiskt framkallas utan att man ens sätter till glaset. Ett minst sagt solitt doftintryck väl värdigt en "triple a"-markering, låt se vad munnen har att se fram emot.

Ljuvligt rena syror som arbetar i kontrapunkt med den slipdammstorra strävheten. En fruktpelare i mitten med mandarinsyror som omges av alla de tidigare upplevda doftreferenserna, precis som det måste vara meningen att en nästintill fulländad komposition ska vara uppbyggd. Det här vinet är lika mycket J S Bach som Astrud Gilberto - elegant och svängigt, framfusigt och försynt. Här finns massor av personlighet och karaktär, låter man det dessutom andas ut en extra timme eller två i glaset så kickar det minsann i en växel till. Förbluffande bra! Börjar vi mitt i allt detta att snacka pengar så är priset (149 DKK hos Carlo Merolli) inget annat än ett röjarkap. Man får vanligtvis upp i minst det dubbla för att komma i närheten av samma kvalitet.
"Triple a" indeed!

(19p/20)

Edit - Efter klargörande information från Carlo visar det sig att "Triple A" är en distributör i Italien och de tre A:na som åsyftas är: "Artigianale", "Artisti" och "Agricoltura".

13 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Ok, Merolli är inbokad på lördag.

Ingvar Johansson sa...

Tror förresten att Triple a är en Italiensk distributör av naturliga viner.

Italienska viner sa...

Aha, synnerligen träffande namn i just det här fallet må jag säga. Jag köpte ju en låda med diverse Calabretta men det var bara den här som var "triple a"-märkt.

/Patrik

Anonym sa...

Carlo säger man kan fixa dit DHL på egen han och han hjälper till tills han själv ordnat avtalet med dom. Min undran är dock var i leveransen det intygas att den som köper är myndig? Märkligt men det spelar iofs inte mig någon roll som som dricker vin för att hålla blodet flytande.. typ ;-)

P.

Henrik sa...

Hej Patrik!
Lurad, eeh, vägledd av din entusiasm är jag nu lycklig ägare till några Nonna Concetta.
Jag hade tänkt mig att till helgen äga en mindre, men vad ska jag äta till?
Jag får för mig att det behöver något med tuggmotstånd, va?

Italienska viner sa...

Hej Henrik!

Lurad ska du då rakt inte känna dig, det här är sublima grejer.
Tuggmotstånd är nog inte fel, jag kan tänka mig lammstek med någon form av jordärtskocksgratäng/puré typ. Vinet är väldigt fokuserat och extraherat med livliga oranga syror så det behöver lite motstånd där.

Lycka till och hur dags ska jag komma? :-)

/Patrik

Henrik sa...

Patrik, jag ändrade ju till vägledd. Och med tanke på att detta var min första DHL från Merolli, så ...
Knappast sista för övrigt, mannen verkar underbar och de viner jag haft nöjet att pröva gör mig nyfiken på resten av hans sortiment - så fortsätt du att prova - du kan sannolikt lura mig ända till Skåne ...
Angående dags att komma - vad sägs om bakom katedralen klockan sex?
Skämt åsido, får du för dig att köra en express till Mälardalen, närmare bestämt Stockholm, så är vi nog några stycken som kan tänkas åstadkomma ett och annat - om än knappast i klass med en Piemonte-tripp på höstlovet.
Jag slänger iväg en rapportkommentar när korken sagt plopp.

Anonym sa...

Precis dragit korken i denna. Trots att det är nyupphällt och för kallt så ger det fantastiska dofter och smaker. Det här blir spännande att följa ikväll till maten. Ganska mycket motstånd så troligen blir det fantastiskt till maten. Den blir det fler av! Tack för tipset.

Drack en Pian del Ciampolo för någon vecka sedan men den var inte alls min pryl. Får hoppas storebror Montevertine är betydligt bättre.

P.

Italienska viner sa...

Jag tror att du kommer att falla handlöst för Nonnan! Faktum är att vi ska ha en riktig Etna-genomkörare imorgon med alla Tenuta delle Terre Neres 4 cru-viner + pre-phylloxeran + normalen + Nonna Concetta + 2 vita (carricante). Och som ytterligare en tillfällighet så har vi just öppnat en Montevertine 2007! Satans bra grejer rent ut sagt, jag har faktiskt inte smakat Pian del Ciampolo men detta är jag övertygad om att du skulle gilla - rent, elegant och synnerligen hög "drickbarhet".

/Patrik

Henrik sa...

Nonna Concetta är onekligen something else.
Jag är mycket svag för bigarråparfymen, älskar citrussyrorna och en mineralitet som inte liknar något annat jag druckit.
Vinet växer med tid i karaff och glas, men det ställs krav på tempereringen. Jag, som är CH9-geek, tycker att alkoholen blir lite onödigt märkbar när temperaturen kryper uppåt.
Men det är väldigt bra grejer det här. Min känsla är att det blir ännu bättre om ett par år, när bigarråparfymen blir lite mer eterisk, mer svävande och aningen mindre in your face.

Henrik sa...

Glömde, vi drack Nonnan till lite privatimporterade italienska charkuterier, potatisgratäng och en direkt livsfarlig privatimporterad pecorino. Vinet var som bäst senare på kvällen till en ganska stor okynnesbit av nämnda pecorino.

Italienska viner sa...

Allora Henrik, benvenuti a il fanclub di Etna! Du har rätt i att serveringstemperaturen är mycket viktig - ett faktum som jag för övrigt blir känsligare med vad gäller de flesta vintyper. Jag råder dig bestämt att beställa något av Tenuta delle Terre Neres cru-viner för att prova en annan, lite elegantare, version av denna unika terroir - inte för att det är bättre men för att det ger en dimension till. Graci lär vara på samma håll så de vinerna får man leta efter.
För hardcore-Etna-terroir rekommenderar jag dock en duvning med Cornelissens Contadino om du inte redan provat dessa - som att tugga lava!

/Patrik

Henrik sa...

Som nybliven medlem i fancluben har man väl inget val - det är bara att lyda.
Skämt åsido, det här gör mig mycket intresserad av vad Sicilien har att erbjuda. Jag kommer att följa upp.
Såg från det ena till det andra din hyllning av Montevertine 2007. Det vinet var så rakt upp min gata att jag blev närmast mållös av lycka. Trots att jag blivit rekommenderad lagring av 06 måste jag nog pröva den snart också.
Dessutom, har svårt att tänka mig att du blir besviken på Gemma Tre Nasi. Carlos myntunion är farlig för plånboken ...