fredag 20 september 2013

Blind, eller snarare synsvag, eller åtminstone rejält suddig, flaska...


Rubriken kommer sig av det faktum att när hustrun beger sig in bland våra vingömmor med den uttalade uppgiften att leta fram något till kvällens middag utan att jag ska få se vad det är, så blir ju denna flaska i konsekvensens namn inte helt blind för mig, då det ju faktiskt oftast är jag som köper, staplar in och diarieför vad som finns där. Jag vågar påstå att trots att antalet flaskor börjar krypa allt närmare en fyrsiffrig numerär så hade jag kunnat säga vilket vin hon hade valt bara genom att notera tomrummet som flaskan lämnat efter sig i hyllan. Såvida hon inte sprättar någon låda och tejpar ihop den snyggt efter sig, vill säga. Men här ska provas vin med vidöppna sinnen och en tom agenda så jag tänker då rakt inte gå ut och tjuvkika.

Jag kan börja med att konstatera att det som finns i glaset i kväll är mycket mörkt i en slags matt, svartröd nyans och tätt, närmast helt ogenomsiktligt. Man kan också detektera en del fällning som vill stanna kvar på glasets insida så man kan försiktigt våga anta att vinet har uppnått en viss ålder.

Även den första doftpusten som når näshålan viskar till mig att jag ganska omgående kan avskriva purung gamay, fjäderlätt alp-pinot och dylikt från gissningskontot. Här är det nämligen en tämligen mörk och mogen fasad som man måste bryta sig igenom innan doften öppnar upp. Bakom finns frukten i form av plommon, mörka körsbär och skogsbärskompott, men även något som jag tolkar som relativt tydliga försök till publika ackolader i skepnad av vanilj-, choklad- och kolaaromer. Här har varit nya barriquer inblandade, och troligtvis gott om desamma, dessutom. Tidens tand har förmodligen gjort att dessa sjunkit in en hel del varför jag inte kan påstå att doften känns direkt oangenäm. Bara väldigt generell, svår-pinpointad och förmodligen designad med avsikt att många ska gilla den?

Jag har sedan första början haft starka misstankar att vi har att göra med en internationellt stajlad barbera med några år på nacken. Dessa misstankar blir inte direkt svagare när jag konstaterar att vinet inte har några direkta tanniner (mer än möjligen ek-relaterade sådana), en rund nästan svulstig fruktkropp (dock lätt inbäddad i soja- och lite svampmognadstoner) och en avrundad (på gränsen till slapp) syrastruktur. Vi äter wallenbergare med rårörda lingon och pressgurka och här går det förstås ner sig fullkomligt, en monumental matmina. Räddningen finns dock i kylen i form av en öppnad flaska Tokaji Hàrslevelü - Szil Völgy 2011 (Gizella Pince) som presterar stordåd till den mjälla kalvfärsen och med en subtil restsötma som stortrivs med de söta kondimenterna.

Hjärnan börjar scannas efter modernt mejkade barberor från första halvan av 00-talet: Aldo Conternos Conca Tre Pile - har vi någon sådan kvar? Jo, en 2004 ska där bestämt finnas. Men inte har den så här dästa syror, väl? Elio Altares 2009:a? Nej, den borde vara för ung. Ska vi röra oss österut, Veneto? Kanske rent av en amarone? Toscana då, vad har vi i den här stilen därifrån? Internationella druvor...


Casalferro 2004 (Ricasoli) Förmodligen den enda supertoscanello som stod att finna här hemma. På den här tiden bestod den av merlot och sangiovese i för mig okända proportioner. Sangiovesen är på intet sätt notabel så baronen gjorde förmodligen rätt som sedermera dubbade Casalferro till en druvren merlot. Det här var vår enda flaska och jag kommer inte lägga manken till för att fylla på med flera. Faktum är att risken är överhängande att vi fasar ut hela Ricasoli-beståndet på sikt. Den här stilen känns helt enkelt passé. På ett så där plötsligt och oåterkalleligt Myspace- eller Seinfeld-sätt, ni vet?

29 kommentarer:

Finare Vinare sa...

06 Casalferro var i stort sett odrickbart för ett halvär sedan och kommer troligen inte bli annat heller.

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1260875

Om 04an skrev Galloni 2008:

"...it needs a few years in bottle to fully come together."

Frågan är bara hur många han menar med "a few" ;)

Ingvar Johansson sa...

Ja, eller vad han menar med "come together" +

Italienska viner sa...

Galloni, ja. Det är ärligt talat inte mycket nytta man har av honom nuförtiden. Han verkar vara positiv till det mesta, oavsett stil, när man stämmer av hans gamla noteringar?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Precis så. Inte mycket nytta, positiv till det mesta.

Vi har varken följt lockropen från Gallonis nya projekt Vinous eller förnyat prenumerationen på eBob.

Skulle istället gärna läsa mer av Kerin O'Keefe!

Italienska viner sa...

Galloni verkar vada midjedjupt i alla gratis prestigevertikaler han måste skriva om, och aktar sig nogsamt för att trampa någon på tårna. Särskilt nu när han är frilans..
O'Keefe ska man nog försöka läsa vad som går att komma över. Har du koll på hennes Biondi Santi-bok också?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Huvudet på spiken igen. Galloni har hamnat i ett läge där han i stort sett inte kan ägna sig åt kritiska synpunkter. Ett slags "golden cage".

Inte läst boken om Biondi-Santi men det bör man ju.

Finare Vinare sa...

Förresten Patrik - du behöver inte oroa dig för att Altares nollnia ska vara ens i närheten av detta.

Jodå, utfasningen av baronen är redan på gång, saldot är nere på elva flaskor. Fast det finns fortfarande visst hopp för den druvrena sangiovesen 2008 Colledilà som är långt snyggare än de andra vinerna. Vi får nypa en flaska i höst.

Italienska viner sa...

Nöp sista Altare-07:an i somras och den var faktiskt i häradet, därav spekulationen.

Ricasolisaldo: 5 to go, wohoo!

/Patrik

Lessrof sa...

Utmärkt med sådana här inlägg som inte bara lyfter fram det bästa man dricker. Utvärderingar behövs av tidigare köp och rekommendationer, både egna och andras. Liksom FV:s påbörjade bloggdarlingserie innan det blev fint väder i somras :)

Här hemma är saldot äntligen noll förutom en Colledilà 2007 och en halvflaska Castello di Brolio från samma år. En liten jämförelse kanske vore på sin plats.

Finare Vinare sa...

Patrik - 07 verkar inte ha varit Altares årgång..

Lessrof - serien är inte slut än ;)

Lessrof sa...

FV: Vinken var rätt tydlig va :)
BoD - Bloggpost on demand!

Vinosapien sa...

underlig diskussion...vad man har minst av...så långt ifrån finewines.se man kan tänka sig;)

mitt enda toscana-spöke i hyllorna just nu: 2004 Villa Cafaggio San Martino. den får ligga kvar som ett varnande exempel;)

Finare Vinare sa...

04 San Martino gjorde faktiskt riktigt bra ifrån sig i slutet av juli. Inte alls som den identitetslösa Cortaccion.

Frankofilen sa...

Snarare fulwines.se va?

Säg bara till när ni har lust att titta över till mig för lite Brancaia...

Den flaska Altare normale jag fick smaka hos Ulrik (08?) handlade väldigt mycket om söt mjölkchoklad och väldigt lite om grus, parfym och Piemonte. Men den där fluffiga eken kanske går in med tiden...

Förresten - vår sista flaska från baronen dracks i vintras, en Castello di Brolio 2006. Öppnades helt utan förväntningar, och den var faktiskt riktigt god i någon sorts internationell stil. Men kanske inte så mycket Toscana...

Finare Vinare sa...

Brancaia Il Blu får man alltså tugga blint hos Franko, när man minst anar det?

Vinosapien sa...

funderar på att rama in fulflaskorna och ha på lämplig plats i hemmet...som ett tidsdokument.

vem vet vad vi diskuterar om 5 år...vad är det då vi kallar fulviner?

Italienska viner sa...

Förmodligen de där sönderoxiderade naturvinerna man köpt fem år tidigare?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Kanske. Om man lyckats spara några ;)

Tror ändå att syror, tanniner och alkohol är fullt tillräckliga som konserveringsmedel under förutsättning att temperaturen är under kontroll.

För att ta ett exempel är Barrals 05 Jadis minst lika bra nu som 2008 och ser ut att hålla i många år till. Nu fick den ju i och för sig 20 mg so2, men ändå.

Det är väldigt svårt att föreställa sig Balagnys 2010 Fleurie En Remont som sönderoxiderad om fem år, eller överhuvudtaget. Noll tillsatt svavel där.

Italienska viner sa...

FV - Lugn, lugn! Jag bara skojade, glömde den här ;)

Exempelvis Occhipintis Frappato har säkerligen flera år framför sig. Vi drack en 05:a när den var 6-7 år gammal som var mycket bra.

/Patrik

Vinosapien sa...

tror att vi kommer anse att ett flertal prestige-cdp är fulviner om 5 år. redan nu köper jag allt färre cdp.

orange-prylarna är en annan vintyp som jag tror dyker upp på ful-listor...

Finare Vinare sa...

Ja visst var den där nollfemman trevlig, men inte hade den väl framtiden för sig direkt?

Bill Nesto MW menar i sitt nyutkomna Sicilien-epos att frappato är en oxidationskänslig druva. Och så har den sin typiska kinin-bitterhet. När frukten avtar är risken att man sitter med bara den kvar.

Man vill förstås prova mer moget för att veta säkert, men Ariannas frappati är så sabla goda nu att vi inte kommer kunna spara.

Finare Vinare sa...

Vinosapien - definitivt de moderna monstren från CdP, de har väl redan passerat nadir?

De orangea hänger nog mycket på vem hantverkaren är. Princics Bianco Trebez är essential drinking.

Lessrof sa...

CdP är Amarone in disguise ämnat för snobbar.
Äntligen börjar ni fatta något om viner ;)

Finare Vinare sa...

Point taken ;) Fast precis som när det gäller amarone är det rätt korkat att generalisera om châteauneuf.

Lessrof sa...

Jo, jag förstår naturligtvis att det kan finnas undantag. Svårt att hitta bara om man generellt inte gillar stilen med alkoholstyrka och tendens till sötma som jag har svårt att fördra oavsett vad andra tycker. Tror inte ens att jag gör det om fem år..

Henrik sa...

Jag drack en för jävla god supertuscan i går - Montevertine 06 IGT ...
Vad gäller Ricasoli så är jag nere i 0 flaskor. På den gamla onda tiden tyckte jag alltid Fonterutoli var godare och det tycker jag sannolikt, bara man knäcker Fonterutolin tillräckligt ung.
Fulviner om 5 år? Samma som i dag sannolikt, sådana där ursprung och druva döljs bakom en skopa nyrostad ek. Jag har en del Bordeaux 2005 - inte så mycket som jag önskade när jag köpte dem - som man kan fundera över hur snygga de är om fem år.
För jag vill verkligen inte tro att jag kommer att finna mitt något för stora förråd Chateauneuf fult om fem år. Prestigecuvéer har jag inte många, handlar mest om Pure i olika årgångar samt några Chante Merle och några enstaka Quet. Har myket svårt att tänka mig att St Prefert, Pegau och Charvin inte slinker om fem år också.

Finare Vinare sa...

Provat Le Ragose? Charvin?

Carlo sa...

Bill Nesto MW menar i sitt nyutkomna Sicilien-epos att frappato är en oxidationskänslig druva. Och så har den sin typiska kinin-bitterhet. När frukten avtar är risken att man sitter med bara den kvar.

Jeps. Har int läst Bill Nesto men det är också mit inntryk af frappato. Känslig druva i alla fall.

Italienska viner sa...

Frappato är säkert en druva av det instabilare slaget, men i Occhipintis fall har den ju fått macerera i 50-80 dagar, vilket jag inte tror går spårlöst förbi när det gäller lagringsdugligheten.

/Patrik