fredag 13 september 2013

Barolo Prapò 2003 [Revisited]


I avdelningen "favoriter vi minns" har turen nu kommit till en av Schiavenzas nolltreor. Vi köpte på oss rejält av alla cruerna när det begav sig (Carlo matade under en period ut pallvis för 139DKK/fl vid köp av 6) och vi charmades på olika sätt av samtliga. Prapò framstod från början som den lite elegantare i syskonkvartetten, eller ska vi säga den mera reserverade och kanske inte fullt så extroverta av de fyra. Låt oss se om intrycket består.

Men här är det full fräs, må jag säga. Det känns verkligen som att man gör den här flaskan en stor tjänst när man drar korken, spänningarna i godset måste på slutet varit hart när olidliga för stackaren, ety den massiva plym av nebbioliska mognadstoner och serralungisk mörkfrukt som bums skjuter sig ur glaset är i alla stycken imponerande: tryffel, amarena, kirsch, tobak, lakrits, cykelslangssolution, sprillans nya Båstad-tofflor, Mollipect, julkrydderier av alla de slag och jag vet inte vad. Maffigt, mäktigt och mycket. Men hur ser det ut i munnen frågar ni?

Man plågas inte nämnvärt av någon kletigt söt nolltrefrukt eller några kantiga och grova nolltretanniner. Här finns faktiskt till och med en skönt svalkande, förlåtande och överslätande syra som känns fullt vital och intakt. Prapòn är fortfarande i mycket fin form och visar inga tecken på att klappa ihop inom någon snar framtid. Vi käkar grilljärnstrakterade rostbiffar och grönpepparsås a'la värsta 70-tals-stadshotellsnitt och vinet uppför sig med den äran, och precis lika trevligt att stillsamt suga i sig efteråt. Lite gasen-i-botten, såklart givet årgången, men mycket sköna, traditionella och solida grejer.

10 kommentarer:

Vintresserad sa...

Ahhh, det där låter riktigt gott! Minns fortfarande 2003 Perno från aug 2012 och förstås det improviserade besöket i somras. Både 2008 och 2009 känns lyckade hos Schiavenza, en producent värd att söka efter! Med vänlig hälsning, Vintresserad (Peter)

Lessrof sa...

Underbar beskrivning! Båstadtofflor! Är det som Skanör-Falsterbo månntro? :)

Italienska viner sa...

Definitivt värd att söka efter. Tyvärr verkar inte Carlo ha så mycket hemma nuförtiden. Får hoppas att han fyndar 2011 när de kommer, det här är ju en producent som verkar klara knepiga år.

Lessrof - Båstad-tofflor var grymt populära på 70-80-talet. Gärna i kombination med pälsväst, Sam Eliott-mustasch och utsvängda Parrot-jeans.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Attans, jag hade tänkt använda mig av "väl ingångna Båstad-tofflor, storlek 46" som doftmetafor för senaste smakprovet ur en låda blandade naturviner...

Patrik, 70-talet kan jag köpa som tidsangivelse för stilen du beskriver men 80-talet måste gälla för inlandet...

Italienska viner sa...

Du hängde aldrig på Nytorget här i byn i mitten av 80-talet hör jag? Raggarkungen "Älgen" (trendsettern nr 1) körde den här stilen större delen av årtiondet.

/Patrik

Italienska viner sa...

Älgen brukade för övigt (iklädd Båstadtofflor, pälsväst och Parrot-jeans) vara snar med att konfrontera klungan med alla de snygga brudarna som stod och småsnackade efter det att Statt stängt för kvällen. Hans helgjutna pickup-line var (lutandes mot en lyktstolpe): " Ska ni hem nu, eller?"

/Patrik

Lessrof sa...

...och aldrig trodde man väl att han skulle förknippas med ett kvalitetsvin från Serralunga...
Har bara provat 2004 som ju var väldans bra.

Italienska viner sa...

Nej, Älgen var mera av en La Morra-kille.. ;)

/Patrik

Piu Rosso sa...

Ah, herligt at læse, Patrik - efter Burlotto-03'erens deroute for nylig var jeg en smule bekymret for Prapoerne i kælderen. Nu aflyst:) Tak for rapport!
VH Niels

Italienska viner sa...

Niels - Du behöver inte vara orolig. Det här är helt i din bollpark.

/Patrik