lördag 15 juni 2013

Aglianico-weekend

Vi har spenderat helgen i aglianicos tecken och låtit Webern gå varm för att få den här utpräglade arbetshästen att lossa lite på slipsknuten och bjuda upp till dans.


Taurasi 2005 (San Paolo) Klassisk, kontemplativ och mycket tilltalande taurasinäsa med balsamico, läder, nysnoppade tulpanstjälkar och bränd porslinsglasyr. Så snyggt, sobert och elegant! Smaken går i samma stil med mörka frukttoner, precis lagom sandiga tanniner och för ändamålet ytterst väl kalibrerade syror. Känns på samma gång purungt och moget. Har tvivelsutan många år framför sig men njuts väl nu. Chockerande bra!
190 MUK hos Carlo.


Valle del Noce 2010 (D'Angelo) En liten besvikelse som känns alltför tillrättalagd och mesig dag 1. Efter en natt i kylen framstår den här årgången av D'Angelos tidigare flaggskepp som alltför värmetrött och apatisk. Inget som vi kommer att fylla på utav.
175 MUK hos Carlo.

Aglianico del Vulture 2009 & Sacravite 2010 är D'Angelos båda instegsviner (100% aglianico lagrat på stora botti respektive ståltank) och dessa kommer vi däremot vinnlägga oss om att fylla på källarkvoten med. Härligt rena och friska matviner med massor av karaktär. Faktiskt någon nivå upp jämfört med tidigare årgångar, i fråga om renhet, fruktrondör och syrastringens.
95 MUK respektive 75 MUK hos Carlo.

2 kommentarer:

Lessrof sa...

Chockerande bra är ett uttryck som minst sagt manar till köp! Hoppade själv Valle del Noce och investerade i AdV 2009. Mycket vin för pengarna verkar det som. Hade nästan tänkt föreslå just en aglianicoprovning någon gång. Hittade Di Majo Norante "Contado riserva" från Molise på Superbest av alla ställen (c:a 90DKK) och även köpt Carlos Aglianico Villa Schinosa från Puglia. Kul att jämföra.

Italienska viner sa...

Jag kan ganska tryggt garantera att Taurasin faller dig i smaken. Jag köpte bara en provflaska och var inte beredd på att den skulle vara så här bra, hence "chockerande". Renare, lättare, friskare och mindre intensiv och komplex än Mastroberardinos riserva. Men kvaliteten är mycket hög.

/Patrik