söndag 20 januari 2013

Kvällens vin?


Vinosapien och BV-Ingvar har kommit till Sjörröd för samkväm och samling kring en rad spännande flaskor. Kvällens riktigt stora vinupplevelse ska visa sig vara en etikettlös, flaskjäst magnumflaska prosecco från Zanotto som Ingvar kånkat med sig på tåget hem från Veneto. Det här är så fruktansvärt charmigt, avväpnande och no-nonsense att de flesta andra av kvällens provade viner får ursäkta men det blir den anonyma bautaflaskan med kapsyl som diskussionerna hela tiden återvänder till. Fantastiskt vin, och förmodligen snart på väg till en über-hipp naturvinbar nära dig, som något av det trendigaste man kan ha i glaset?

Brunello di Montalcino Riserva Case Basse 2006 (Soldera) Här dricker vi storhet och historia. Efter vansinnesdådet i höstas när en före detta anställd hos Soldera i någon slags hämndaktion tömde ut sex årgångar och hela det existerande beståndet av världens främsta brunello, får vi på något sätt försöka leva med det faktum att vi till exempel aldrig kommer få möjligheten att smaka 2010:an, förmodligen ett av de bästa åren i mannaminne i Montalcino, av det här episka vinet. Kommer vi någonsin att få smaka en ny årgång från Case Basse med Gianfranco Soldera själv som kompositör, dirigent och solist? Minst sex år får vi i vilket fall som helst vänta.

2006:an är förstås gudomlig (och tack och lov korkfrisk!) med ett svårbeskrivligt djup i såväl doft som smak. Här finns utöver de gängse tre dimensionerna även en ytterst påtaglig tidsaxel. Det är förstås inget snack om att det här hade behövt ett antal år i flaska för att till fullo blomma ut, men det är lika fullt en stor sangioveseupplevelse här och nu. Ett sting av magi i vindrickarkarriären.


Berg-Schlossberg 2004 (Breuer)
SP68 Bianco 2010 (Occhipinti)
Grüner Veltliner Käferberg 2005 (Loimer)
Côtes du Jura 2008 (Domaine Macle)
Grüner Veltliner Sankt Georgen 2009 (Moric)


Soulà Le Casot de Mailles Banyuls 2004 (Magnier)
Nibiô Terre Rosse Monferrato Dolcetto 2007 (Cascina degli Ulivi)
Brunello di Montalcino Il Colles 2006 (Carli)
Brunello di Montalcino 2006 (Quercecchio)
Ruché di Castagnole Monferrato 2008 (Cascina Tavijn)


Montepulciano d'Abruzzo 2004 (Emidio Pepe)
Riflesso Rosa 2011 (Eugenio Rosi)
Nuits-Saint-Georges 2010 (Bertrand Machard de Gramont)
Blauer Wildbacher 2007 (Strohmeier)Barolo Rocche 2006 (Brovia) Om vi för ett ögonblick ska bry oss om poäng, pokaler och plaketter så är Gallonis 96p för Brovias flaggskeppscru Rocche 2006 trots allt något som förpliktigar. Rocche dei Brovia i Castiglione Falletto är en 1,5 ha stor sydostvänd odling på 350 meters höjd, som till största delen består av sand och kalkrik lera. Brovia är en traditionell producent som låter sin barolo jäsa i cementtankar under 15-20 dagar och lagras i 30 hl-botti och just Rocchen är deras elegantaste vin.
Mycket smäcker och snygg barolo med finpulvriga tanniner i massor och en ung och pigg aromatik som fungerar finfint med den tryffel- och Karl Johanfyllda raviolin. Näsan är floral, nästan burgundisk, men 96 pinnar känns väldigt generöst. Galloni kallar den för en långdistanslöpare och vi väntar med att öppna resterande flaskor minst 5 år och ser vad som händer.

ps - Initierade omdömen om flera av vinerna hittar ni här.

7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Stort tack för igår Patrik. Vilken eftermiddag/kväll det blev. Verkligen stort att få prova Soldera. Prosecco-producenten heter Zanotto.

Finare Vinare sa...

Underbar uppställning! Värt en hel resa, som det tycks.

En liknande prosecco presenterades av WineTrade på Italienska Vindagen i höstas, den var sjukt god.

Hur länge ska man lufta Solderan för att den ska visa sig som bäst?

Italienska viner sa...

Wine Trade, kunde just tro det. Då snackar vi nog inga €4 flaskan längre - "The thrill is gone...". ;)

Svårt med luftning. Vi öppnade på eftermiddagen och följde vinet under kvällen, vilket känns som det enda rätta - att få uppleva alla faserna. Nu är det förstås purungt så det tål ju en hel del.

/Patrik

Vinosapien sa...

tack för en härlig körare...
mycket grejer att lägga på minnet...
och snart dags för ett glas prosecco;)

alla hälsar!

Lessrof sa...

Hyfsad uppställning :)
Ibland finns det stora i det lilla (även om det var en magnum). Härligt att det kan vara så.

Piu Rosso sa...

Ojoj, det ser fantastisk ud Patrik - ikke mindst selvfølgelig Casse Basse, det må have været et rørende glas. Og når Soldera suspenderer salget af frygt for spekulation og BB kun sælger til 'rigtige' vinelskere, kan man næppe forestille sig et mere ideelt endeligt for en CB 06 end sammen med jer tre:-) Håber ikke alle de andre vine forstyrrede oplevelsen!?

Pepe's MdA har jeg altid ønsket at smage - hvordan var den?

VH Niels

Italienska viner sa...

Niels - Soldera dricks förstås med andakt - inte minst nuförtiden - och jag försäkrar att de andra vinerna höll sig nogsamt på sin plats. Förutom Ingvars free-form-prosecco som respektlöst väsnades i bakgrunden hela kvällen. ;)

Pepes Md'A var reduktiv, minst sagt. Detta misstänkte också Ingvar varför han hällde det på karaff så fort han kom inom dörren. Senare på kvällen kom det ihop sig fint, särskilt i munnen. Mycket fin syra och allt annat än klumpigt. Doften behövde all luft den kunde få för att veckla ut sin chokladbitterhet och frukt. Spännande vin!

/Patrik