lördag 26 januari 2013

Esegesi Vallagarina Rosso 2006 (Eugenio Rosi)


Självklart inspirerade av Ingvars ihärdiga Rosi-rosningar den senaste tiden, och den läckra roséen Riflesso Rosa 2011 som vi njutit under veckan samt givetvis den sedan tidigare druckna och högeligen uppskattade Anisos 2008, fiskar vi upp en flaska av Bordeaux-interpretationen Esegesi 2006 ur gömmorna. För fakta om producenten och de här vinerna hänvisar jag utan ringaste förbehåll åter igen till Ingvar.

Det här är ett i alla avseenden mycket tätt och kraftfullt vin, men med en oklanderlig harmoni och samklang mellan de doft- och smakmässiga beståndsdelarna som det inte är särskilt ofta man råkar på - ett dansant kraftpaket. Definitivt inte utan bordelaisiska tangenter, där cedertoner och en distinkt cabernetnäsa är de mest uppenbara, men framför allt med en mycket generös och yppig fruktkärna som ståtar med en klart skinande italiensk härkomst genom sin bigarråsötma.

Tanninerna är propert sandiga och smaken rymmer fruktsötma och syrlighet som båda är definierade och synnerligen välslipade, men samtidigt så snyggt kalibrerade att de egentligen först ger sig till känna när de verkligen behövs, det vill säga när ryggbiffen och bearnaisen hamnar på tallriken. Då märker man vilken teamspelare det här egentligen är som oproblematiskt snittar köttets sälta och spjälkar fettet såväl som omsluter syran i den tämligen svårbemästrade såsen. Före och efter maten är Esegesi minst lika imponerande och mycket lätt att njuta av. Ingvar snackar om Bressan-nivå och det är bara att instämma.

Dessvärre synbarligen slutsålt hos Cibi e Vini men vi får sätta hoppet till att det trillar in nya årgångar, vad det lider.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Låter som vi är rätt överens om Esegesis förtjänster. Visst är Riflessi Rosa en charmör av rang ?

Italienska viner sa...

Ojoj, smuttar på sista slatten just i detta nu - en vecka efter att vi öppnade - och den är bättre än någonsin. Inte illa för en rosé? Förbannar tingens tillstånd för att den inte går att få tag i. Enter 3 amigos? ;)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Tror inte ens att Magnificent 7 hade kunnat få loss några flaskor. Helt slutsåld. Fick köpa ett par flaskor från Eugenios private stash. Trots Riflesso Rosas slumpartade tillkomst kommer det 12:or vad det lider. Då gäller det nog för The Three Stooges att hänga på låset.