lördag 24 januari 2015

Barbera d'Alba 2011 (Bartolo Mascarello)


Det har från tillförlitligt håll knorrats lite om att de unga Bartolo-barberorna bär spår av störande nivåer av fruktsötma, syntetiska frukttoner och att både 2010 och 2011 uppfattats som väl enkla, snudd på banala, för att komma från en så här pass anrik adress. Det talades vid något tillfälle till och med om misstankar om tillsatt jäst. Vi brukar visserligen föredra att dricka San Lorenzo-barberan med lite mer ålder under bältet - 2006, 2007 och 2008 dricks exempelvis fint nu - men vad gör man inte i vetenskapens namn. Bara till att testa.

Doften känns ren och fin direkt ur flaskan med en ganska mörk, men mycket signifikant barberatypisk frukt. Allt känns omslutet av en finpulvrig, gipsaktig mineralslöja som kommer tillbaka i munnen. Klart oförlöst, och i viss mån enkel, näsa som förmodligen i mångt och mycket kan skyllas på vinets relativa ungdom. Det händer lite grann under kvällens lopp - ett djupare, mer definierat fruktelement gör entré efter några timmar med luft, men utvecklingen är inte på något vis sensationell.

Även i munnen är intrycket klart av det mer rättframma, okomplexa slaget. En liten mandelton, ganska snäll syra och tvivelsutan en sötma av det ymnigare slaget som förnims tydligt, inte minst när vinet introduceras för de ugnsbakade rödbetorna. Annars är det förstås en matspelare av rang som glatt åtar sig alla former av arbetsuppgifter som kan tänkas ställas fram på ett matbord. Inga uppenbara spår av syntetisk frukt eller aromatiska jästtillsatser men avgjort en mer generisk version av barbera än vad vi är vana vid.

Helt klart en liten besvikelse - jag brukar gå i gång rejält på San Lorenzo-barberan - den här gången känner jag mig lite snuvad på konfekten. Det är inget fel på 2011:an, det skulle liksom bara kunna vara vilken schysst barbera som helst. För det är ju så med förväntningarna man har på kultproducenterna; man vill bli tagen med på en resa när man dricker deras viner. Det har man blivit tidigare av Bartolo-barberorna men kommer 2011:an att någonsin kunna bjuda på det? Högst troligt inte. Vi fortsätter givetvis köpa nya årgångar men med något mera nedskruvade förväntningar. Just nu hittas de riktiga barbera-resorna hos exempelvis Roddolo och Accomasso som erbjuder åtminstone ytterligare en dimension. Kanske till följd av en djupare kärlek och större respekt för druvan, något som är tämligen ovanligt i Langhe.

10 kommentarer:

Carlo sa...

Som vinelskere lever vi i den konstante venten på noget jeg kalder "den olympiske syndrome": citius altius fortius. Altid hurtigere, højere og stærkere. Altid bedre, altid den store overraskelse under den etiket vi ikke kender. Så meget desto mere, hvis etiketten og vinen er fra en af "the founding fathers", en vinikon, som dagens Barbera d'Alba. Vi må snarere lære at lære og leve med, at hver årgang, hver flaske er en historie for sig en begivenhed som vil ikke kunne gentage sig. Vi må droppe "the great expectations" og forholde os kun til det vi har i glasset lige nu. Vort forståelige søgen efter smagsmæssige og oplevelsesmæssige holdepunkter vil altid crashe mod vine, der har en stærk landbrugsidentitet. Erfaringen har vist, at selv store og meget store navne, har haft deres minus dage. Det tager ikke noget fra deres storhed: det er vi, der skal stille ubarmhjertige krav og huske at "quandoquidem dormitat Homerus".

Henrik sa...

Carlo stiger ner från Olympens höjder med klokskap - inte oväntat ...
Men bortsett från Carlos observationer, 2011, är inte det en ganska varm årgång som inte direkt gynnar syran i en barbera? Allt annat i din not, förutom ungdomen som inte är vinets fel, låter ju som det ska?

Finare Vinare sa...

Visst kan det vara på sin plats med respekt inför ikonerna, men samtidigt bör man våga vara bildstormare när det behövs - och det gör det nog i det här fallet.

Tavijns La Bandita kommer ju från samma varma år och serverar en långt mer intressant och vällyckad tolkning av barberadruvan, utan en endaste lilla banal ton.

Lyckligtvis verkar ju 11an vara just en tillfällig lapsus hos Mascarello.

Italienska viner sa...

Mycket klokskap i era kommentarer, och jag instämmer helt i det du säger, Carlo. Jag går benhårt in för att hitta ett begränsat antal producenter från ett begränsat geografiskt område, som jag känner att jag "förstår" och har någon form av känslomässig relation till, och köper vinerna år efter år oavsett årgångshyper etc. Jag kan inte påstå att B.Mascarello är en av dessa - baroloracet där hänger jag inte med på, €100+ för en flaska vin är inte mitt game. Men, barberan brukar ju vara överkomlig både tillgångs- och prismässigt så den har jag hyfsad koll på och brukar handla varje årgång av, och kommer att fortsätta göra, såvida den inte skenar iväg fullständigt.
2011 känns helt korrekt, en okej barbera, men den skiljer sig ganska mycket i stil från tidigare. Har något hänt? Även 2007 och 2009 var varma men dessa var härliga, levande viner jämfört med 11:an som verkar klart stummare. Men det kanske ordnar sig med tiden, vi får se.
Förresten, någon som vet varför 11:an inte heter San Lorenzo längre?

/Patrik

Johan sa...

Intressanta synpunkter. Också nyfiken på varför 11:an inte längre heter San Lorenzo, sökt svar utan framgång tidigare...

Finare Vinare sa...

Barberan kommer, sedan 2010, inte längre från bara en vingård (San Lorenzo) utan även från La Morra. Och sedan 2010 får man ju inte skriva ut mer än ett vingårdsnamn på etiketterna (jfr Rinaldis baroli).

Det märkliga är att B. Mascarello fortfarande gör en Dolcetto vid namn Monrobiolo - Rué. Det verkar väl inte rimma med de nya reglerna?

Italienska viner sa...

De nya reglerna trodde jag faktiskt bara gällde Barolo DOCG?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Ah, det förklarar ju i så fall dolcetton?

Det är väl Rocche i La Morra där Mascarello har mark? Och kanske något nyförvärv då?

Italienska viner sa...

Stämmer, alldeles intill Accomasso.

Jag borde egentligen inte uttala mig om det däringa reglementet, har dålig koll.

/Patrik

Morten sa...

Det kan jo fort bli en nedtur på mange viner i forhold til 2010 årgangen.