fredag 21 februari 2014

Brunello di Montalcino 2006 (Podere Sante Marie-Colleoni)


Vinerna från Santa Maria, Marino och Luisa Colleonis egendom på 3 ha, belägen nästan högst uppe på Montalcinos nordligaste kulle, verkar ha blivit riktigt heta, i meningen eftertraktade och populära, på sistone. Och det är förstås inte så konstigt - hög hantverksmässig kvalitet, småskalighet och traditionella metoder samt en omsorgsfullt utarbetad och medveten hållning till miljö och ekologi är samtliga attraktiva parametrar som förefaller gå hem hos mången nutida brunelloköpare.
Vi har tidigare kunnat handla våra Colleoni i lugn och ro och till tämligen modesta priser hos BB Vinimport i Dragør men den tiden verkar obönhörligen vara förbi. Nu ska man skriva upp sig på listor ett halvår innan vinerna släpps och priserna har skjutit i höjden på sistone. Well, well, inte mycket annat att göra än att glädja sig åt de flaskor man har. Vi poppar en BdM 2006:a som vi minns som härligt sirlig och rödfruktig redan vid inköpstillfället för ett par år sedan.

Fortfarande ytterst vitalt, förstås. Hallon, lakrits, skokräm, färska örter som just gnuggats mellan fingrarna, det här är en tät och intensiv, men samtidigt oerhört charmig, näsa. I munnen bjuds man en bedrägligt ämabel och lättsam förnimmelse som kontrast till den fullpackade doftbuketten. Men efter bara ytterligare en nogsam sköljning runt Cavum oris förvissas man om djupet i strukturen och den inneboende komplexiteten hos den här brunellon. Under kvällens lopp vecklar sig lager på lager ut och det finns ständigt nya upptäckter att göra, såväl i doft som i smak. Kan med all säkerhet ligga ett bra tag i källaren men frågan är om det är särskilt önskvärt? Vart tar den läckra, klarröda frukten vägen efter sju-åtta års ytterligare lagring? Den vill jag verkligen inte vara utan. Eller syrabettet och det frejdiga tanningreppet? Nej, vi korkar nog upp resterande flaskor de närmaste åren, bara för att det är så förtvivlat gott just nu.

5 kommentarer:

Vinosapien sa...

eller så ber man gufo fylla upp luckorna...han får skicka frugan med billig buss från Firenze...

Italienska viner sa...

Kreativt tänkt! Lazzi hette företaget som hade hand om lokalbusstrafiken i Toscana när jag var liten. Varför jag kommer ihåg det har jag ingen aning om. Ganska billigt var det, på den tiden.

/Patrik

Vinosapien sa...

tror du gufo får hem henne med lokalbuss?

Lessrof sa...

Man kan ju annars övernatta hos Colleonis och prova på plats. Ska i så fall berätta hur det smakade om ni ber snällt.
Instämmer f ö. Varför chansa och vänta om det nu är så gott? Provat 2008?

Italienska viner sa...

Inte provat 2008, nej. Både 2008 och 2009 försvann ju snabbare än en löning. 2010:orna borde vara grymma, med tanke på hur sindsygt bra rosson är.

/Patrik