onsdag 13 mars 2013

Cabernet Veneto Ca'Lustra 2009 (Zanovello)


Alla svenskar boende utanför safarismidigt territorium drabbades tidigare i veckan av en smärre kalamitet, i varje fall om man har en inklination för schysst prissatt italienskt vin. Då tillkännagav nämligen prisvärdhetens oomstridde paladin och den danska internetvinhandelns oomtvistlige pontifex maximus; Carlo Merolli, att han med omedelbar verkan upphör med leveranser till svenska adresser. Den svenska psykadeliska alkoholimportlagstiftningen fick honom till sist att kasta in handduken. Fullt förståeligt, men givetvis trist för alla hinsian gäret då det i grenen "smäll för pengarna" (kvalitet/krona) inte finns någon egentlig konkurrent.

Ta bara kvällens klassiker; Zanovellos Cabernet Veneto 2009. Sista flaskan ur en låda och det har varit full leverans varenda gång. Jag gillar verkligen tydligheten, direktheten och den klädsamma lilla grönheten i det här vinet. Mustig mörk frukt, nästan charmigt slösaktig, med livlig syra och en närande tanninbädd. Fullständigt glockenrein till hamburgarna ikväll. Var annars hittar man den här kvaliteten och det här hantverket för 85 MUK, eller just nu tydligen 65 DKK?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej nej nej, är det sant? Om Carlo alltså? Hittar inget på hans hemsida och hoppas in i det sista att du far med osanning ...

/Martin

Italienska viner sa...

Lika sant som att Francesco I har greppat kräklan, är jag rädd. Bläddra igenom dina senaste tilbudsmail.

/Patrik

Anonym sa...

Jag såg :(

Jaja, verkar som att man får börja safari-turista i Holte helt enkelt. Känns på något sätt värt resan trots de 130 milen ToR

/Martin

MH sa...

Läste Carlos mail nu. Tråkigt.
Man blir lite orolig att fler utländska webbhandlare ska dra öronen åt sig. Det är säkert inga jättevolymer det handlar om till Sverige och då kanske fler väljer att helt enkelt sluta skicka hit för att inte riskera något.
Dessutom har tullen blivit mer aktiva och får numera göra stickprov inne på logistikcentralerna, så det finns onekligen en del orosmoment om man gillar att beställa på nätet.

Anonym sa...

Carlo får väl se till att betala svensk skatt.... Som atomwine..

Karl sa...

Det är nog dax att vi vinvänner organiserar oss. Vi som bor i och runt Malmö skulle ju tex kunna samordna och turas om att åka över och hämta vin. Det borde kanske kunna gå att beställa till någon i Köpenhamn för att hämta därifrån.

Carlo Merolli sa...

Jeg har kørt fjernsalg til private
svenskkere i en erklæret forsøgsperiode. Beslutning om at ophøre med det har intet med betaling af alkoholskat i Sverige at gøre. Det vil jeg prøve at forklare til "Anonym" (aldrig godt at man ikke tør stå frem med sit navn): Atomwine som jeg personlig respekterer som en af de mest kvalitetsorienterede og seriøse kollegaer i Danmark, har valgt at køre
med noget højere priser end dem jeg opererer med. Desuden kan
Atomwine og andre kollegaer "sprede" deres avancer på flere vine end kun de italienske. Vine som vel at mærke
kommanderer en højere pris end de italienske (Bourgogne, Riesling osv).

Men det er ikke pointen: snarere det modsatte. Vi er i EU og jeg sælger med dansk moms og alkoholskat og emballageskat. Hvis jeg skulle vælge at følge de svenske regler skulle jeg sætte mine priser noget op, både til Sverige og til Danmark. Det har jeg valgt ikke at gøre.

Det er dog mere, set herfra, end et simpelt spørgsmål om at betale skat:det byder mig imod, at jeg skal
belastes ekstra omkostninger og ekstra arbejde for at sælge mine i forvejen beskattede varer til et andet EU-land. Hvert land sætter sine regler som det vil og stor respekt herfra både for det svenske system og for de kollegaer der har valgt at følge det. Min respekt bliver dog mindre for hele det svenske system når Skatteverket selv indrømmer at
kontrollen er ikke så effektiv som det burde være. Nu har jeg det svært med at forene de to begreb "Skatteverket" og "mangel på effektivitet": tværtimod, det er det Sverige er kendt for, den gennemsigtige effektivitet. Jeg kan tage fejl men jeg har dannet mig den idé at fra politisk side har Skatteverket ladet dette med fjernsalg være en meget grå zone, hvor reglerne er klokkeklare men kontrollen slap. Hvorfor ? for ikke komme i karambolage med resten af de vinproducerende EU-lande. Det kan være at det er kun mit indtryk men fakta er at der findes mange firmaer der sælger til svenske private kunder m.m. uden at være registrerede og derfor som forvridende uloyale konkurrenter til de registrede "distantförsäljarer" som Atomwine m.m. Skatteverkets påståede passivitet kan være en medvirkende faktor til at "state of things" jeg ikke ønsker at være med i.
Capisc ??