fredag 8 mars 2013

Barolo Ravera 2008 (Principiano)


Ferdinando Principiano har gjort ett lappkast av guds nåde. Från att på 90-talet varit en av Monfortes ivrigaste modernister med välrostade barriquer, ihärdigt slungande rotofermentorer och ett komplett, som Søren Frank uttrycker det i sin Barolo-encyklopædia; "Den lille kemist-sæt", har han idag kommit att bli en i det närmaste fullfjädrad biodynamiker och ultratraditionalist. Visst är det skönt med folk som inte är sämre än att de kan ändra sig?

Barolo Ravera kommer från Monforte-delen, inte Novello, av Ravera. Vingården är östvänd i ett välventilerat läge och betydligt svalare än exempelvis Serralunga-odlingen Boscareto, där Principiano också håller till alldeles nedanför Conternos Cascina Francia/Monfortino-marker. Ravera ska ha ett lättare och elegantare anslag än barolon från Serralunga. Marken här är täckt av små kalkdraperade stenar som sägs göra underverk med den gamla lågavkastande nebbioloklonen michet, som på just de här 0.6 hektaren ger ifrån sig cirka 2000 flaskor per år.
Principiano har helt slutat använda svavel i sina ståltankslagrade viner medan de fatlagrade stabiliseras minimalt med tillsatta sulfiter och all jäst är numera naturlig.

Och visst är det här en mycket elegant barolo. Doften är tydligt mineralisk med kalkiga övertoner och en distinkt nyponfrukt. Väldigt ren, klar, definierad näsa - snudd på burgundisk, i brist på ett bättre ord, och oomtvistligt naturlig. Med luft bygger sedermera ett lite mörkare spektrum på med lakritstoner och en rundare, polpösare frukt. Finfin näsa med mycket klass, man känner att 2008 är en mycket bra nebbioloårgång med en i det närmaste perfekt fenolisk mognad.

Munnen bjuds på en stringent ung-nebbiolo-syra-karaktär men tanninerna är långt ifrån påfrestande, snarare polerade och högst angenäma. Överlag en lite avrundad smakprofil, tillgänglig trots sin ungdom. Lite förvånande - jag hade väntat mig en kantigare och mera oförlöst munupplevelse efter ett snabbt smakprov häromveckan. Det här är inte särskilt matkrävande men visst sköter Ravera 2008 sig oklanderligt till lammfiléerna, inget att anmärka där.
En alltigenom bra och ytterst välgjord barolo, men i slaget mellan de båda "natur-barolo-nollåttorna" går trots allt Erbalunas Vigna Rocche segrande ur striden med mera attityd, lekfullhet och ruffig charm. Principianos Ravera finns att köpa hos Gerbola Vin i Köpenhamn.

5 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Det lyder virkelig godt, Patrik! Meget interessant læsning - også om Erbalunas VR. Mon ikke Fennochio kan slå begge af pinden, når de melder sig i slaget?

Ferdinando er en virkelig interessant personlighed set i et større perspektiv: Han inkarnerer - som du skriver - helt bogstaveligt det seneste årtis radikale ændring af hvad 'moderne' vil sige.
Jeg snakkede længe med ham til Brandis' festival sidste år - en virkelig sympatisk og passioneret person! Måske skal I forbi dér?

VH Niels

Piu Rosso sa...

Fenocchio skulle der stå..
/N

Italienska viner sa...

Absolut! Fenocchio sopar banan med det mesta och 08:orna är sublima. Fast Claudio F är närmast allergisk mot hela naturvinshajpen och vill under inga omständigheter etiketteras med dylika termer. Han ska förresten öppna en vinbar i Castiglione Falletto, kan nog bli ett intressant sortiment med häftiga årgångar.

/Patrik

ButeljochFlaska sa...

Vinsafari låter allt mer lockande, framförallt eftersom Carlo verkar ha slutat handla med Sverige....

Italienska viner sa...

Ja, så tråkigt men samtidigt fullt förståeligt - det svenska regelverket är ju tydligt som en nytrampad röksvamp. Safari är ju hursomhelst en fullständigt överlägsen vinshoppingmetod - mycket nöje!

/Patrik