tisdag 25 december 2012
Sangiovese - en kärleksförklaring
O Du, Jupiters blod
Din nyckfulla nektar i stånd att anta oräkneliga och oberäkneliga skepnader
I orätt förening och i händerna på klåpare och kretiner
Din oljuva gestalt lätt karvas ut och blottar sig oförtäckt och tydlig
Men
När Du likt en högburen aktör lotsas av otadlig regi eller
som en fullfjädrad flamencogitarrist 'tener duende'
Då saknas merendels motstycke bland brygder och dryckjom
Sinnena bäddas in som i en svepduk av Din söta och klarröda bärfrukt
Din lättjefulla men på samma gång praktfulla syrlighet bjuder in oss undersåtar
i smakdimensioner och aromkammare, kanske tidigare sällan skådade
av oinvigda och icke upplysta
Ingen börda och inget mörker
Bara ett ljumt lysande sken och yster vällust
Din fallenhet att skildra och mäla Ditt urspung är inkommensurabel
Liksom Din förmåga att återge och berätta för oss om den tid Du är född i
Ditt språk är tydligt och Din röst ljuder hög och kristalliskt klar med en
omisskännlig nimbus
O du, Jupiters blod
Sangiovese [sann-djå-vés-ä / a.k.a: Brunello, Calabrese, Cardisco, Maglioppa, Moscatale, Morellino, Morellino di Scansano, Nerino, Pigniuolo rosso, Pignolo, Pignolo rosso, Prugnolo, Prugnolo gentile, Riminese, Sangineto, Sangigheto, Sanvincetro, - dal cannello lungo di Predappio, - dolce, - gentile, - di Lamole, - di Romagna, San Gioveto rosso, San Roveto, Tignolo. Nielluccio in Corsica (Frankrike)] + Lamm [sbst. unge av får - agnellus junioris] = Sublim förening
Rosso di Montalcino 2010 (Santa Maria - Colleoni) är en i det närmaste perfekt rosso, med lika delar aromatisk intensitet och extrem drickbarhet. Otroligt bra sangiovese från en årgång som verkligen skiner.
Montevertine 2007 går från klarhet till klarhet, verkar bara bli bättre och bättre. Åtminstone ett nummer större än sist.
God fortsättning tillönskas eder alla!
Etiketter:
Montevertine,
Rosso di Montalcino,
Sangiovese,
Toscana
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Genialt! Timingen är obeskrivlig när man samtidigt sitter och läppjar på en Selvapiana Vigneto Bucerchiale 2007.
Ah, en Rufina Riserva av gott snitt, lite grövre och en smula kantigare än våra två 'bantamballerinor' men icke desto mindre ännu en sangiovetisk inkarnation väl värd att hålla ögonen på. Otto Suensen?
/Patrik
Bör väl tillägga att jag inte provat Bucherchiale sedan 2004:an så 'grov' och 'kantig' bör tas med en rejäl nypa preparat mot eventuell demens. :)
/Patrik
Ja vad sa vi nu? Det där med demens berodde på vem man frågade ;)
Den första jag provade var 2006. Varken den eller 2007 grova eller kantiga. Kanske inte de finaste ballerinorna men helt klart finlemmade, mycket försynt lättfatade och skulle säkert uppskattas av dig också om man förstått det rätt. Jodå, Otto Suenson.
Ja sannerligen Patrik...
07 Montevertine på magnum, kan en julhelg bli bättre än så? Ja, själva vinet blir åtminstone bara bättre för varje gång.
Vi prövade att dra upp en 06 Vigna Bucerchiale men där fick se oss slagna av korkdjefvulen.
Jo men visst, Mv-07:orna utvecklas fortfarande i helt rätt riktning och drar iväg rejält med komplexiteten. Man undrar när 'the top is nådd'? Magnum dessutom, jösses...
Lessrof - Har du provat Carlos I Veroni Ruf.Ris.2008? Klockrent fynd för REA-priset 115DKK. Sval och fin.
/Patrik
Tack för tips. Det låter som något för mig. Vet du hur Lanciola Le Masse resp Savignola Paolina CC riserva är?(också fr Carlo).
Någon som vet hur Mv 2006 mår då?
Savignolas CC 2008 är en ren och prydlig bruks-chianti av det saftiga slaget, som inte finns på SB.
För genomgripande Mv-överblick hänvisar vi till the Mv-addict i Blekinge:
http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Region=TOS&Producer=3340
/Patrik
Har inte provat Savignolas Riserva, skulle jag säga.
/Patrik
klockrent patrik!
när jag såg colleoni gick det inte att undvika att nypa en...precis lika god som tidigare.
kan inte få nog av sangiovese...
...vilket gör att jag ser fram mot soldera-öppnandet något osannolikt;)
Patrik ! Går du mig i bedene ?( eller hvad det nu hedder på svenskt ?) bedre som digter end som vinblogger ? eller god digter fordi god vinblogger ? uhmmmm.... kommer der mere fra den kant eller er det kun når sangiovese er oppe at ringe ??
Vinosapien - Vi får väl ladda upp med en av Ricasolis Formulae-boxar som back-up, om Solderan är korkad?
Carlo - Det är inte utan att man skänks en hel del inspiration, mail-ledes, av en viss dansk-romersk vinhandlarlyriker.
/Patrik
Skicka en kommentar