lördag 8 december 2012

Gattinara 2006 (Mauro Franchino)


Vid vår nyligen avhållna bloggträff i Köpenhamn var det framför allt ett av alla de provade vinerna som slog an ett glädjens ackord på min, och flera av de andra deltagarnas, lyra. Finn Klysner dukade fram en sagolik Gattinara 2006 från Mauro Franchino som fick änglarna att sjunga och de övriga röda vinerna på bordet att framstå som tämligen klumpfotade och baktunga, i jämförelse. Men att prova ett vin är en sak, att beskåda och avnjuta det i arbete en annan.

Därför snittar vi andäktigt upp vår låda och låter en flaska få snurra sig ett par varv i karaffen innan den ställs på bordet tillsammans med kalvrulladerna och gräddsåsen. Den sparsmakade information som står att finna om den här ytterst småskaliga producenten (2400 flaskor 2006) är att Mauro Franchino är en blygsam man som med stor passion brukar sina 3,5 [sic!] ha i Lurghe, Gattinara. Vinet ligger 4 år på botti och 1 år på flaska innan det släpps.

Brukligt skirt, rubin- och granatäpplerött riktigt strålar det om glaset. Doften är med på noterna direkt och är inget annat än ren och skär nebbiolo-romantik med alla de vederbörliga nordpiemontesiska florala elementen på plats - rosor, violer, eterneller och en pust liljekonvalj på toppen. En exemplarisk näsa som verkligen får en att förstå varför nebbiolo brukar inta frontpositionen, möjligtvis strax bakom pinot noir, när det talas om viners elegans och komplexitet. Ultratraditionellt stuk utan några påtagligt mörka stråk av tjära och dylikt - ska man hänvisa till någon like i Langhe får det nog bli Brovia eller Giuseppe Mascarello.

Munnen är så där läckert avvägd med lika delar lätthet och intensitet. Tanninerna är smärgelduksfina och slukas upp fint av gräddsåsen, syrorna hänger med hela vägen och är snyggt mandarinaktiga till sin karaktär. Vinet lever verkligen upp vid matbordet och fungerar lika bra som njutningsmedel, ackompanjatör och törstsläckare. Aldrig tungt eller trögdrucket, karaffen liksom bara evaporerar...
Precis sånt här vill man snubbla över oftare! 190 DKK hos DWC-Vin.

3 kommentarer:

Lessrof sa...

Härligt att höra att det höll även där hemma, men man var väl inte jätteorolig för annat! När tror du det är på topp? (undrar han som naturligtvis ångrade att han inte köpte fler..)

Henrik sa...

Jag kan ha sagt det förr, så ursäkta om jag tjatar:
Din entusiasm är alldeles underbar när den väcks och skriver fint som nedsmälta nebbiolotanniner gör du också.

Italienska viner sa...

Lessrof - Här finns backbone för lagring, förstås. Men i likhet med många andra nordpiemontesiska 06:or (t ex Le Piane Boca, Ferrando Carema EB och Sellas Lessona) så dricker de alldeles utmärkt redan nu - klassiska men tillgängliga. Frågan är väl om man gillar sin nebbiolo ung eller mogen?

Henrik - Men tack! Riktigt bra viner skriver sina inlägg själv.

/Patrik