lördag 22 mars 2014

Bramaterra 2010 (Odilio Antoniotti)


Attenzione, lovers of elegant nebbiolo! Så här inbillar jag mig att nebbiolo (här uppblandad med 20% croatina och lite vespolina och bonarda) skulle smakat om den hade odlats i Côte Rôtie. Sval, superdefinierad, mineralisk på gränsen till påfrestande och med klingande hög syra. Just mineraliteten är slående med sina tydliga stråk av järn, glödgade svetselektroder och varmgnuggat Svinto. I munnen ger den dessutom avtryck i form av en nästan magnesiumaktig finpulvrighet som ligger som ett slätt sidentäcke över den ungdomligt ettriga tanninbädden. Frukten är rödbärig med en blommig och aromatiskt örtig anstrykning. Som när en liten fajita gjord på en klase mogna vinbär inlindade i myntablad och beströdd med sönderrivna, kanderade kronblad från en vit viol trycks upp mot gommen. Sehr lecker!

Finns hos Cibi e Vini i Köpenhamn som just nu har en högintressant smagekasse för den nebbiolonyfikne med idel ädla godbitar från Piemontes och Lombardias nordligaste utmarker till ett grymt bra pris.

2 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Lyder virkelig herligt, Patrik! Og meget interessant kasse, jeg så den godt. Kender du Conti og Rebaioli?

Apropos kasser er det jo også interessant nyt fra Calabretta som virker til at have fået gang i en spændende serie.

VH Niels

Italienska viner sa...

Contis Flores och Zingara är superläckra (men tala inte om det för någon, blott 100-150 lådor producerade av vardera..;)) har Boca 2007:an på slaktbänken inom kort.

Calabrettas prövekasse är ju en no-brainer, verkar superintressant.

Rebaiolis nebbiolo provade vi förra helgen och jag tyckte den var mycket fin. Några klagade på en viss alkoholhetta i slutet och det kan jag nog i och för sig hålla med om, men inget som förstörde helhetsintrycket för min del.

/Patrik