lördag 18 januari 2014

Barolo Broglio Riserva 2004 (Schiavenza)


Vi har en hel del barolo, och däribland åtskilliga riservor, liggandes som i rask takt börjar närma sig sin tioårsdag så det har blivit dags att titta till dem igen under innevarande år. Schiavenzas riserva-byggen är built to last och en solid årgång som 2004 förväntar vi oss egentligen inte att något ska ha förändrats nämnvärt sedan det senaste påseendet.

Och visst möts vi av ett massivt Serralunga-mörker efter att flaskan fått en eftermiddagslång utandning i karaffen. Frukten är helt intakt, ungdomlig, eller rent av juvenil men den samlade doftkompositionen är mycket mörk och myndig. Intensiv och koncentrerad är ord som känns klart träffande för att i görligaste mån beskriva denna väldoft. Samma ord kommer också till snar undsättning för att på bästa och effektivaste sätt förmedla vilka sensationer som utspelar sig i munhålan efter att man långt om länge dragit i sig en rejäl sipp av Broglio-2004:an.

Kraftfull körsbärsfrukt omgärdad av en pregnant tanninmatta och en syrlighet som rör sig i den lägre delen av mellanregistret. Mycket kraft och tyngd, som förstås anstår en Serralunga-riserva, men på ett väldigt snyggt och raffinerat sätt.
Mat är en essentiell kollaborationspartner för en barolo av den här typen och vi är närmast förbluffade av med vilken ackuratess och sameuropeisk brobyggaranda vinet plockar upp och lierar sig med emmenthalern och dijonsenapen i våra schweizerschnitzlar. Mycket stiligt.

Barolo i absolut toppklass som av allt att döma har ett långt liv framför sig så ett par flaskor får gömmas och glömmas medan resterande nyps med jämna mellanrum under återstoden av det här decenniet.

7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hmm, bakgrunden ser ut som en Moki Cherry-applikation. Vinet låter absolut klockrent och gör sig perfekt mot bakgrunden. Hittar inga Schiavenza-baroli alls hos Carlo.

Italienska viner sa...

Nej, Carlo verkar inte plocka hem dem längre? Töpler har en del men inga riservor.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Fantastisk!

Jeg spurgte Carlo for nylig, han sagde at han havde reserveret 07 og 08 årgangene.

VH Niels

Italienska viner sa...

Tack för info Niels! 2008 låter som en no-brainer.

/Patrik

Carlo sa...

Schiavenza-abstinenza: ultimo marts primo april,innan Påske ny sändingen med alt som Huset vil spara åt os: Broglio Riserva 06, samt 07, 08 (mycket lidt) 09 och kanske prövar på 010. Räkna dok med annan priser än 2003ar! Erbjudandet skickas när tiden er inne. Interesserat ? mejl meg.

Italienska viner sa...

Goda nyheter, Carlo! Ang priserna så tog du 139 DKK för 2003:orna när den danska kronan stod i dryga 1,50 så för svenskar motsvarade det i runda slängar 210-220 SEK. Lyckas du hålla 2010:orna runt 250 MUK så vore det ju fortfarande ett synnerligen bra pris.
2009 blir nog pass för min del, tycker allt jag provat har smakat nästan likadant?

/Patrik

The Ultimate Wine Kick sa...

Låter inte som en serralunga med hårda och torra tanniner här inte. Årgången är ju fantastiskt balancerad, så mycket intressant.
Noterade precis att de har perfekt syd-ostlig exponering i Broglio på östsidan av Serrlaunga-byn. För mig att de rackar sina viner ovanligt mycket, så kanske mer tillgängligt än normalt från denna site?..