söndag 22 december 2013

Isidore NV (Didier Chaffardon)

Bild: Jörgen Andersson

Vi var några stycken som charmades och blev begeistrade av den mycket specielle Anjou-odlaren Didier Chaffardon, då på Fri Vin-festivalen i Köpenhamn 2010. Hans extremt expressiva sätt att beskriva och förklara sina viners olika lynnen och personlighet lever i allra högsta grad kvar på näthinnan. Med en i det närmaste obefintlig engelska, men med hjälp av ett ytterst målande kroppsspråk i form av långa serier av invecklade hand- och armrörelser, djupa knäböjningar och ett synnerligen distinkt fotarbete i samarbete med komplexa onomatopoetiska, närmast gutturala, utläggningar lät han oss aldrig tvivla på de, i hans tycke, nära nog ravindjupa skillnaderna mellan exempelvis hans cabernet franc av årgång 2005 visavi 2006.
Så det är förstås inte utan att det kan vara en hel del X-factor inblandad......när vi knäpper kapsylen av Didiers petnat Isidore. Men vi blir ånyo hänförda, måste jag säga. Det här är nämligen inte alls vad jag hade förväntat mig. Jag hade föreställt mig att kinderna skulle nypas ihop av riktigt fräsande syror och en aggressiv kolsyra, och att vi kanske rentav skulle ha att göra med ett lite småskitigt naturbubbel med en rejäl dragning åt lätt ankomna höstäpplen och ett gäng slarvigt kvarglömda jäst- och svaveltoner på toppen. Men ack så fel jag hade. Det här är rent, rent och med den skönaste, rundaste, lenaste mandeln, honungen och jasminen i doftportföljen. Frukten känns verkligen mogen och det finns en rejäl sötma i vinet som balanseras upp på ett föredömligt vis av de distinkta chenin-syrorna. Bubbligheten ligger närmare vivace än frizzante. Ett vin som riktigt skriker njutning, helgmys och kontemplation.

Bild: Ochato.com 


5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Fint skrivet, och lite sötma har väl aldrig gjort ont i en chenin blanc.

Vem säljer?

Italienska viner sa...

Petillant. Jag brukar tycka att de gått och blivit onödigt dyra, nästan lite 'posh', nuförtiden, men Chaffardons prylar är det fortfarande schyssta priser på; mellan 150-200 dkk rakt över.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Greps av en plötslig o stark oroskänsla när jag såg Chaffardons namn i en IV-post. Lyckligtvis var det ingen CF som öppnades... Det där blir man ju nyfiken på

Italienska viner sa...

Du kan vara ganska lugn, Ingvar, fortfarande ett par flaskor kvar i din låda.
Jag kommer definitivt att försöka fylla på av det här. Bedårande vin.

/Patrik

Herren sa...

Låter ju förfärligt trevligt. Har provat men själv inte fastnat för Isidore, eller något annat av Mr Chaffardons viner. Ny chans och omvärdering låter det som. När det gäller sötman - kan bara hålla med FV.