fredag 15 november 2013

Pinot Grigio 2006 (Bressan)Jag kan nog med berått mod påstå att det var Ingvar som med hjälp av Bressans pinot grigio fick upp våra ögon, reste våra gomsegel och vred på stora salivkranen vad anbelangar långmacererade vita viner, för sisådär en tre-fyra år sedan. Då var det årgången 2004 som vi exponerades för vid ett antal tillfällen. Alltid med resultatet att man lämnades med en känsla av att ens cirklar rubbats en aning. Och att man där och då bestämde sig för att absolut dricka det här igen, och att nyfikenheten väcktes ytterligare för andra viner i den här stilen och genren.

Ikväll är det 2006 av det här klassvinet som vi har i glasen. Alla teknikaliteter som kan tänkas vara önskvärda att veta finns att läsa här.
Färgen är lite ljusare och på något vis juvenilare än hos 04:orna - cognacsamber åt den mellanblondare delen av spektrumet. Doften känns också ungdomligare och mer oskuldsfull än vad 2004 gjorde vid samma ålder eller yngre. Här finns avsevärt mindre av de dova petroleumångorna och de bokna äpplena som då brukade lägra glaset. Här finns däremot en hel armada eleganta pustar med nypolerat ädelträ, bivax, honung, nougat, mandelmassa, gula plommon och en mineralitet som riktigt får det att knastra mellan tänderna vid blotta åtanken på att bestänka munhålan med denna ambrosia. Och doften bara växer och växer i glaset.

Det är, som sig bör, ett munfyllande vin med massor av solid kropp, lågstämda syror, elegant invävd fruktsötma och ingen direkt tanninanstrykning att tala om. Mineralsensationen är lika påtaglig i munnen som i nosen och är den som bidrar med fräschör och lyft i anrättningen. Lång och mycket njutbar eftersmak.
Vi dricker det till mjälla kalvkotletter och en rödbetsrösti som direkt hittar hem med sin sötma.

Makalöst vin, här i en kanske något mera tillgänglig och mindre extrem tappning än 2004:an, men för att citera Ingvar (till vänster): glöm allt vad ni tidigare tyckt, tänkt och trott om pinot grigio, det här är någonting helt annat.

8 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Finfina grejer. Har bestämt för mig att det ska finnas en 04:a som ligger o trycker i en garderob någonstans. Någon som har provat extremvarianten Grigio in Grigio ? Sju månader på skalen o sex år på körsbärsfat

Italienska viner sa...

Om du lyckas hålla fingrarna från din 04 till säg slutet av december, så kunde det vara riktigt kul att prova de båda syskonen jämte varandra?
Stefan snackade om GiG och om att han ev skulle få hem ett litet parti efter nyår.

/Patrik

Anonym sa...

I samma magasin som du nyligen raljerade över skriver Anders Wennerstrand en krönika som du och din gelike (Ingvar) faktiskt borde läsa. Det är farligt med de där berömda stenarna. Italienska vinmaffian - Livets inte så goda, 1-1.

Och det värsta är att jag läser båda och nästan ständigt förfasas över vad som skrivs, fy mig.

/Kan inte låta bli.

Italienska viner sa...

Ledsen att behöva vara ditt ok och källa till förfasande, det är väl något jag helt enkelt får leva med.
Vad anbelangar krönikan i LG så lär det nog inte hända att jag införskaffar ett fysiskt exemplar så en liten vink om vad det rör sig om vore på sin plats.

/Patrik

Finare Vinare sa...

IV - Den raljante anonym syftar förstås på krönikan som Nettare-Anders skrev efter den här diskussionen.

http://italienska-viner.blogspot.se/2013/08/scioppettino-2006-bressan.html

http://billigtvin.blogspot.se/2013/09/affaren-bressan.html

Anders slutsats var att Fulvio pinkat i sin pignolo och den bruna bismaken blir svår att bortse från framöver.

Anonym - IV raljerade inte över LG. Han beskrev ett pressetiskt missförhållande. Tidningen är helt enkelt inte hederlig mot sina läsare. Det kan man knappast anklaga IV eller BV för.

Italienska viner sa...

Vafalls!! Har Bressan farit med grovhuggna och förklenande uttalanden om ickeitalienare?! Det var det värsta, tur att man har observanta och omdömesgilla läsare som pekar en i rätt riktning. Här ska minsann bojkottas! Det här var min sista flaska av den här drummelns fullkomligt briljanta viner... Men snälla, det där var ju sååå augusti...

Det var väl inte precis jag eller Ingvar som raljerade över LG i kommentarstråden, nej. Vi är ju i grund och botten fortfarande fullt förvissade om att vi har att göra med en faktisk publikation, och inte enkom ett annonsblad. Men vi har kanske fel.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Notera att vi fortfarande skriver Nettare-Anders och inte LG-Anders.

Det är aldrig för sent att sluta hoppas.

Italienska viner sa...

Nej, "LG-Anders" är väl en i många stycken helt annan person, vad jag förstår?

/Patrik