lördag 5 oktober 2013

Barbaresco 2006 (Lano)


Gianluigi Lano håller till mellan Treiso och San Rocco seno d'Elvio och hans vingårdar finns i Altavilla, Treiso och San Rocco seno d'Elvio. Druvorna till barbarescon hämtas från cru'n Rocche di Massalupo i Treiso. Produktionsmetoderna är traditionella med lång maceration och lagring på stora och väl inkörda ekliggare. Vi har tidigare tyckt väldigt bra om 1999 och 2000 av det här vinet, alltså när det fått några extra lagringsår på nacken, men plockar fram en 2006:a för att kolla om förråden ska fyllas på då Stefan, Winewise i Köpenhamn, köpt upp ett restparti och slumpar ut den här årgången för 125 DKK just nu.

Doften öppnar upp tämligen direkt och presenterar ett skolboksexempel om vi snackar traditionell nebbiolo, eller mer specifikt barbaresco, från ett klassiskt år. Alla de obligatoriska attributen omgärdas av en tydlig mintton som ger anrättningen en egen profil - inte någon grön eller örtig mintton utan snarare som från en spearmint-essens eller likt en Vicks vaporizer. Med luft lugnar detta dock ner sig och går samman med de förföriska balsamicotonerna och de eleganta florala elementen på ett mycket bra sätt.

Även i munnen får man sig till livs en exemplariskt slank, om än väldigt ungdomlig, trad-barbaresco-upplevelse med snygga och förhållandevis sansade tanniner och en mat-inbjudande syra. Vi inleder vår måltid med en carne cruda battuta al coltello toppad med ett par rivjärnsrasp ingefära och en skvätt citron och här är vi helt klart väldigt nära nirvana. Det här är inget annat än en synnerligen elegant och måltidsinbjudande barbaresco i ett smidig och smäckert fordral. Kommer den någonsin att anta 99:ans mäktiga och överväldigande gestalt? Högst troligt inte, 06:an är ett helt annat djur. Ett djur vars stil vi visserligen inte lider brist på i vår trofésamling men till det här priset fyller vi givetvis på, likafullt.

Inga kommentarer: