lördag 31 augusti 2013

Schioppettino 2006 (Bressan)


Det har förmodligen inte undgått någon vinintresserad att Friuliproducenten Fulvio Bressan har hamnat i rejält blåsväder den senaste tiden efter att ett av hans sedvanligt grova och bordusa, men i det här fallet även förbluffande korkade och otvetydigt rasistiska, Facebook-uttalanden fått blixtsnabb och stor spridning samt rönt massiv kritik i allsköns sociala medier. Om man sedan tidigare följt hans Wine Maverick-konto på Facebook har man förstås sett de här tendenserna ett bra tag. Faktiskt så till den grad att jag personligen kände mig nödd att avfölja honom för någon månad sedan, av ängslan för att faktiskt förlora förmågan att fortsättningsvis kunna njuta av hans oftast fantastiska viner, genom det ständiga flödet av råbarkade budskap som allt som oftast riktade sin avsky mot nytillträdda integrationsministern Kyenge.

Debatten om huruvida det är möjligt eller inte att uppskatta konsten, musiken, texterna, eller i det här fallet vinerna, sprungna ur händerna och hjärnorna hos män eller kvinnor med ett åsiktskartotek som är sjukt, skevt eller makabert är mycket intressant. I de allra flesta fall vet vi inget om vad konstnären eller kreatören egentligen tycker och tänker politiskt eller ideologiskt, och det är väl egentligen på det planet ett sunt förhållande mellan producent och konsument ska vara? Att kasta sina åsikter, som i det här fallet platsar bäst på en Sverigedemokratisk lokalsektions årsmötes efterfest klockan tre på natten, i ansiktet på sin kundkrets, som kanske dessutom till stor del utgörs av moderna, medvetna storstadshipsters världen över och andra med diametralt motsatt uppfattning, är, om inte annat, en veritabel affärsmässig dikeskörning som förmodligen kommer att svida rejält den närmaste tiden. Bressan har blivit paria och ingen verkar vilja ta i honom med tång för tillfället. Att, som somliga, börja yla om bojkott och dödsskallemärkning av vinerna känns dock mest löjligt och föranleder en först och främst att undra vad det är vederbörande bojkottar - varuproverna?

Vi plockar i alla fall, med stor nyfikenhet, fram en flaska av Bressans eminenta Schioppettino 2006 för att se hur den mår efter den senaste tidens turbulens. Vi har tidigare skrivit om 2004:an och njutit ett par 2006:or i det tysta det senaste året, men varje gång blivit smått begeistrade. Det vi framför allt slagits av är hur signifikant matkrävande och  arbetsvilligt 2006:an har uppträtt jämfört med 2004, som också var ett fantastiskt vin men som lika gärna opererade på egen hand. Vi tussar därför ihop vår nollsexa med fin stinco di maiale, peperonata och polenta spetsad med en rejäl grabbnäve getost för att se vad som händer.

Både näsa och mun får snabbt sitt och fylls tämligen omgående av ett generöst fång medicinalörter, hostmedicin, lagerblad, mynta, enbär, fernissa - en komposition av förstahandsaromer som för tankarna till Fünf Kräuter-halstabletter. Här finns också en enastående vacker fruktighet med lager på lager av svartmogna körsbär och tranbärskärva sidotoner. Mineraliteten är sublim och bestänker både näsväggar och gom med sin torra sälta samtidigt som kinderna blir bitna av både den aromatiska pepprigheten såväl som av de nipsiga tanninerna allt medan syrorna befinner sig på en fint avstämd nivå. Ett bländande bra vin, underbart på egen hand men framför allt till rustik bonnamat, sådan som står på bordet i kväll.

Vad kan man säga, annat än att det här är ett vin gjort av en stilbildare, en mästare i sin genre. Det här är ett vin som med nästintill precisionen hos en GPS talar om för oss var det har sin hemvist och det berättar också med hög röst vilken druva det handlar om. Men allra tydligast talar det om vem som har gjort det - det här är arketypiskt Bressan. Det berättar dock inte med en viskning om vilka åsikter upphovsmannen har, precis som det ska vara. Det här är alldeles för bra för att avstå, av ideologiska skäl eller andra.35 kommentarer:

Vinosapien sa...

visste att ni inte kunde hålla er...

Henrik sa...

Stinco di maiale låter på nåt sätt väldigt onomapoetiskt i samband med Bressan ...
Tvielsutan är hans viner lika sublima som hans dikeskörning är korkad.
Det ena är väldigt mycket mer synd än det andra.

Brushan sa...

Jag vet inte jag. Det låter ju hemskt enkelt, men nu när han gått ut offentligt blir det väldigt svårt att bara bortse från, för mig åtminstone. Det är ju inte så att det inte finns tillräckligt med andra goda viner i världen.

Min kvarvarande Pignol 99 hinkas utblandad med cola i en av de mer meningsfulla protester världen skådat på länge.

Italienska viner sa...

Finns gott om goda viner, Brushan.. men inga som riktigt liknar Bressans.

Din protest får mig faktiskt mest att tycka synd om den som eventuellt ska sätta i sig cuvéen..

/Patrik

Buteljochflaska sa...

Visst är det ett ovärdigt slut att gå cola-döden till mötes, men jag kan inte annat än att sympatisera med Bruschan.... Oavsett hur bra vinerna är så kommer jag inte kunna förmå mig att köpa dem igen.... Inte i protest utan för att vinerna i sådana här fall är så nära sammanlänkade med sina skapare.

Frankofilen sa...

Så om Hitler gjorde en svinbra riesling är det bara att köpa och hinka? It's what's in the glass that counts, är det gott så är det gott och varför avstå något sådant?

Men nu vet ju alla vilka rasistiska åsikter han har. Det går inte att sitta och önska att man inte visste. För mig är valet enkelt. Jag har köpt min sista flaska Bressan. Jag har ingen lust att på något sätt gynna grottmänniskor som kallar färgade personer för smutsiga svarta apor. Och jag hoppas det svider rejält för honom om fler slutar köpa.

Italienska viner sa...

Min magkänsla säger mig att vi inte har att göra med en ny Hitler. För den som orkat engagera sig vidare i den här härvan har bilden av den brutale bärsärken trots allt nyanserats en aning på sistone. Jag är dock övertygad om att lejonparten av världens medvetna vinkonsumenter tänker som du/ni och kommer att avstå från framtida köp, så långt minnet kommer att räcka.
För mig känns de här vinerna så pass unika att det vore dumt att missa dem. Alla har förmodligen inte samma inställning, och det är helt OK.

/Patrik

Frankofilen sa...

Och "Faktiskt så till den grad att jag personligen kände mig nödd att avfölja honom för någon månad sedan, av ängslan för att faktiskt förlora förmågan att fortsättningsvis kunna njuta av hans oftast fantastiska viner" - påminner inte det lite om artister som spelade i Sun City under apartheidtiden? Fin natur, varför avstå från den? Men man skall nog inte fråga för mycket om hur folk har det i det här landet, så man inte förlorar förmågan att njuta av det.

Katten är ute ur lådan, det går inte att bortse från Bressans åsikter.

Frankofilen sa...

Vi skriver visst om varandra ;)

Jo, jag har fortsatt följa tråden hos Do
Bianchi och läst hans senaste svar. Jag förstår att han liksom många andra italienare är uppgivna av ekonomisk kris och decennier av korruption. Men faktum kvarstår att han inte tagit avstånd från sina rasistiska uttalanden. Och varför skulle han. Det är ju uppenbarligen så han ser på saken.

Italienska viner sa...

Bressan har ju alltid balanserat på gränsen till att vara vulgär och väl vidlyftig i sina uttalanden om vad det månde vara. Att det förr eller senare skulle slå över i en skandal av något slag var trots allt väntat.
Var och en måste nog kolla med sig själv och bestämma sig för om man ska bedöma mannen eller vinet. Jag har svårt att se att det finns något automatiskt "rätt" eller "fel" i vilket förhållningssätt man väljer till de här vackra vinerna.

/Patrik

Italienska viner sa...

Dessutom Franko, analogin mellan en diktatur och en friulansk vinmakare..? Mja, sådär.

/Patrik

Frankofilen sa...

Jag invände mest mot din egen sticka-huvudet-i-sanden strategi för att kunna njuta av vinerna. I fallet Fulvio Bressan undrar jag dessutom om han själv tycker man bara skall bedöma vinerna utan att ta hänsyn till honom själv och hans filosofi?

Vulgär och vidlyftig kan man väl vara, men här har Bressan definitivt korsat en gräns tycker jag. Jag kan personligen själv inte tänka mig att stödja en person som uttrycker sig så om människor, och det är ju vad man gör om man köper dennes viner.

Men det är ju knappast dig jag är sur på, det är inte meningen att tjafsa. Som du säger, alla får väl göra som de vill och stå för sina val.

Anonym sa...

Man får naturligtvis tycka som man vill men när du i första stycket skriver "jag avföljde honom för att inte tappa förmågan att njuta av hans viner" så antar jag att du ändå tycker att det spelar viss roll vad han tycker för hur du ser på vinerna.
Alltså kan jag inte tolka detta som annat än att du helt enkelt inte klarar att avstå från hans viner trots att du vet vem han är som person och därför är pratet om att sluta följa honom bara bs.

//Viktor

Italienska viner sa...

Nu blev det ju så att det plötsligt inte gick att värja sig mot strömmen av Bressan-rants i sociala medier. Innan dess kunde man välja att inte läsa hans utsagor, i stort sett ekvivalent med att man inte visste mer om hans åsikter än om någon annan vinmakares.

Idealtillståndet vore att man inget visste överhuvudtaget, precis som med alla andra viner man dricker. Nu vet man och då får man förhålla sig till det.
Jag är på tok för intresserad av vin för att avfärda hans grejer som "rasistviner" och placera dem i samma fack som de där Mussolini- och Hitlerflaskorna man hittar i souvenirshopparna i Rimini. Det här är unika viner, gjorda av en person med stor kunskap och mästerlig hand, som har skitat ner sig rejält genom ett antal uttalanden på Facebook. Jag väljer att fortsätta dricka och köpa hans grejer, av nyfikenhet och för att jag gillar riktigt bra vin.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Intressant, klokt och eftertänksamt som vanligt. Vinerna berättar kanske inte direkt om den här vinmakarens åsikter däremot tänker jag att de säger något om hans personlighet. Det är inte vem som helst som gör sådana här viner. För min del vill jag gärna veta vem det är som står bakom vinerna. När något sticker ut så väcks min nyfikenhet.

Finare Vinare sa...

Fint skrivet, Patrik.

Det är något djupt sorgesamt över alltihopa.

Rasismen tilltar i den galopperande krisens Europa.

Mediala drev är nästan lika otäcka som Fulvios uttalanden.

Folk har alltid känt sig kallade att ropa och peka finger.

Fulvios viner är givetvis oförändrat briljanta.

Ett mästerverk är ett mästerverk oavsett.

Men - all kultur ingår i ett kulturellt sammanhang.

När vi tar del av vinet identifierar vi oss med det.

Man vill kunna sympatisera med det hela kring vinet.

Anonym sa...

Att mediala drev är läskiga och ett fenomen i samhället som inte är positivt är det ingen tvekan om men att därifrån dra slutsatsen att man inte skall ta avstånd från Bressan och hans viner är en ologisk slutsats. Helt utan att sälla sig till det mediala drevet kan jag konstatera att jag vill inte sympatisera och genom mina köp stödja en man som kallar svarta för smutsiga apor och sedan försvarar att han gör det.
Frankos liknelse med att spela i Sun City är klockren. Man måste inte ta avstånd lika lite som man måste ta avstånd från nationaldemokrater i kommunfullmäktige här i Sverige men det är moraliskt hedrande att göra det.
//Viktor

Ingvar Johansson sa...

Hej Viktor (och mera indirekt Frankofilen) Jag tycker nog att kopplingen mellan att spela i Sun City o att köpa Bressans viner är rätt långsökt. Å ena sidan har vi en statsapparat, en förtryckarmakt som vilar på starkt rasistisk grund å andra sidan en storkäftad vinmakare som gått över gränsen.

Jag vet heller inte om jag blir så värst imponerad av att någon avstår ifrån att handla vin från en viss producent. Det finns andra och bättre sätt att förbättra världen på...

Huruvida något är moraliskt hedrande eller inte beror ju på vilka grunder man gör handlingen, inte på handlingen i sig. Du kan ju ta avstånd från nationaldemokrater för att du menar att de inte är tillräckligt renläriga...

Anonym sa...

Självklart är vad jag skriver personliga åsikter och i det konkreta fallet vad jag anser är moraliskt hedrande. Jag utgår från att även du skriver dina åsikter och inte gör anspråk på nån objektiv sanning. Detta faktum trodde jag se underförstått. Att Bressan är en storkäftad man som gått över gränsen håller jag inte med om, jag skulle senaste beskriva honom som en självuttalad rasist.
Det finns självklart bättre sätt att förändra världen men det hindrar inte att man också använder sig av detta sättet.
Till sist handlar det helt enkelt om vad man själv mår bra av att göra och hur man vill se sig själv. Jag skulle tycka lite mindre om mig själv om jag aktivt stödde en uttalad rasist av egoistiska skäl (för att jag tycker om vinet).

Over and out
//Viktor

Ps Tack för en bra blogg

Finare Vinare sa...

Förresten Patrik - är det verkligen eftersträvansvärt att inte veta något om vad avsändaren står för? Vare sig man vill det eller inte, köper man ett helt sammanhang när man köper ett vin. Det är upp till en själv att ta reda på vilket.

Vinosapien sa...

inte lätt det här med bojkott.
hur många som läser/kommenterar gör det med en produkt som helt eller delvis är sammansatt i en förtryckarstat?
som sagt inte lätt det här med bojkott...

Anonym sa...

Svåra, men viktiga och nödvändiga frågor.
Phil Spector-plattorna blev aldrig sig själva efter rapporterna om misshandel och mord.
Jag fortsätter att lyssna, men inspelningarna har fått en sorgkant. He Hit Me (And It Felt Like A Kiss.

/Sophie

Finare Vinare sa...

Uppropet till "bojkott" var ett av veckans intellektuella lågvattenmärken - typexempel på drev.

Man hade möjligen kunnat respektera uppmaningen om den kommit från Ingvar, men så hade han heller aldrig skrivit den posten.

Anonym sa...

FV: Att drev och lynchmentalitet är vidrigt utesluter inte att man väljer att inte köpa Bressans viner.
Är nedanstående citat från Frankofilen att yla om bojkott och således ett intelektuellt lågvattenmärke?
"Vulgär och vidlyftig kan man väl vara, men här har Bressan definitivt korsat en gräns tycker jag. Jag kan personligen själv inte tänka mig att stödja en person som uttrycker sig så om människor, och det är ju vad man gör om man köper dennes viner."

Italienska viner sa...

Jag tycker Viktor sammanfattar problematiken bra med att "det helt enkelt handlar om vad man själv mår bra av att göra och hur man vill se sig själv". Handlade det om texter, pjäser, musikstycken, konstverk där det funnits ett explicit budskap i själva "produkten" hade jag måhända resonerat annorledes. Nu handlar det om vin, fantastiska viner, möjligen odlade och framställda av en drummel som gjort vedervärdiga uttalanden i affekt eller inte. Var och en får efter moget övervägande hitta sitt sätt att förhålla sig till det, jag har svårt att se att det finns något allmängiltigt "rätt" eller "fel" sätt.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik! Nu blir det riktigt intressant men jag ska nog avhålla mig från att gå in på implicita och explicita budskap i Bressans (och andras) viner. Jag menar dock att ens agerande bör handla om något mer än "vad man själv mår bra av att göra". Ibland får ställningstagande allt svida lite i skinnet och leda till att man inte alls mår bra.

Italienska viner sa...

Vi har till syvende och sist att göra med en måltidsdrycksproducent. Det är olyckligt att han har de åsikter han med sådant eftertryck har visat världen sig ha. Nu är det upp till mig att avgöra om jag vill fortsätta konsumera hans vin, och det är ett beslut som jag inte kan påstå att jag mår särskilt dåligt av.
Det finns avgjort andra situationer i livet där man får vara beredd att göra svidande eftergifter för sina ställningstaganden, men inte i valet av måltidsdrycksleverantör, cykelmakare eller blomsterhandlare.

/Patrik

MartinW sa...

Exakt. Det här med olika måttstockar är inte enkelt. Det här säger nästan lika mkt om oss själva som om Fulvio Bressan.

Frankofilen sa...

Kom igen Patrik. Vi vet allihop att du precis som vi andra anser att vin är något mycket mer än en simpel måltidsdryck. ;)

Bra diskussion hur som helst, trots internets brister när det gäller att få fram nyanser och liknande.

Vad vi alla mest känner är väl trots allt sorg att Bressan kommit ut med åsikter av den här typen.

Jag gissar att ni sett det allihop, men Ingvar har skrivit en post om det inträffade på Billigt Vin imorse. där finns också en i mitt tycke bra kommentar av Carlo Merolli.

Italienska viner sa...

"Till syvende och sist" är ju en konklusiv fras som man med fördel använder när man på något vis söker efter pudelns kärna. Visst är vin viktigt för mig, men troligen inte alls lika viktigt för åtminstone drygt 99% av resten av världens befolkning. ;)

Instämmer med din rekommendation av Ingvars post såväl som Carlos kommentar. Visa män.

/Patrik

Lotta sa...

Måste säga att jag blir förvånad över att du och Ingvar inte har några problem med att gynna en så uppenbar rasist ekonomiskt.
Fast å andra sidan - att du måste stänga av hans obehagliga utfall för att kunna fokusera på hans vin kanske innebär att det är just sådana problem du har. ;-)

Italienska viner sa...

Det är väl klart att man har "problem" med den här typen av vederstyggliga uttalanden, och att sådana vid frekvent exponering kan förta skönheten i Bressans viner. Skulle jag sluta köpa och dricka hans viner som en bojkott, för att inte "gynna honom ekonomiskt", skulle jag ju i konsekvensens namn utsätta mig för en närmast oändlig ström av beslut att fatta i min vardag; där min ICA-handlare kanske är homofob, min skomakare en potentiell antisemit osv.
Min poäng är att varorna/tjänsterna kan ju vara utmärkta så länge man inget vet, eftersom varorna/tjänsterna i sig själva inte bär någon information om upphovsmannens/-kvinnans åsikter. I det här specifika fallet rör det sig dessutom om ovanligt vackra viner, med mycket personlighet men helt befriade från hat.
En bojkott från min sida skulle högst troligt inte ändra något vad beträffar Bressans inrikespolitiska åsikter och därför vara helt verkningslös. En riktigt omfattande bojkott skulle kanske på sikt kunna hindra honom från att kunna göra de här vinerna, vilket enligt mitt förmenande snarare vore att betrakta som en förlust för resten av världen.

/Patrik

Anonym sa...

Bressan är en uppenbar rasist och Patrik och Ingvar stödjer honom med sina handlinar och ord, fy skäms!

Franko, FV, Viktor Lotta och andra som tar avstånd, TACK!


Dejan

Lotta sa...

Det är alldeles sant att man riskerar att gynna skitstövlar överallt, bara genom att gå till affären. Skillnaden är att i just detta fall finns det en möjlighet att fatta ett informerat beslut.

Bressan är ingen ensam stolle som låter käften glappa innan han tänkt till. Han agerar i samklang med en tämligen otäck politisk kampanj.

http://expo.se/2013/ny-rasistattack-mot-italiensk-minister_6099.html

Italienska viner sa...

Jag har försökt redogöra för hur jag ser på mitt informerade beslut. Du/ni ser på ert på ett annat sätt.
Jag har släkt och vänner som bor i Italien och är tämligen väl uppdaterad vad beträffar det, på så många sätt, prekära inrikespolitiska läget och att det finns gott om stollar som är flitiga på att göra sin röst hörd, särskilt i falangerna kring Lega Nord. Fruktansvärt beklagligt och beklämmande, men dessvärre inget nytt.

/Patrik