onsdag 31 juli 2013

Judekas frappato och annat notabelt på sistone


Judeka är Carlos nya sydsicilianska erövring och vi lade tämligen snabbt vantarna på en prøvekasse för att se vad det hele drejer sig om. Vi har provat Judekas tre viner vid tre olika tillfällen, vilket kanske inte är riktigt schysst ur strikt provningsvetenskaplig synpunkt, men vi har i vilket fall som helst härigenom klart och tydligt blivit upplysta om att frappaton är den i gänget som vi kommer att satsa på.

Frappato Vittoria 2010 (Judeka) är nämligen precis så frisk, livlig, mineraldriven och spänstig som vi vill ha vår frappato. Måhända inte riktigt lika monumental och stilig som Occhipintis men ett allt igenom härligt vin som vinner över en från första pusten och bär ända in i mål. Jordgubbar, rabarber och blodiga stråk i både doft och smak, lågintensiva tanniner och en ungdomlig men snyggt samlad syrlighet. Inget yvigt och spretigt någonstans.
Nero d'Avola 2010 är mjuk, rund och med en distinkt vaniljton som inte vill släppa greppet. En lite för slät och snäll nero d'avola som annars är en druva som kan anta en syrastinnare och mer mineralisk profil när den får växa på högre höjd och i porösare marker. Cerasuolo di Vittoria 2010 har en charmig lätthet och fin renhet. På många sätt ganska lik SP68 men inte riktigt samma höjd i syrorna. Carlo Merolli säljer och en betydligt utförligare redovisning av de här vinerna finns här.


Valpolicella Cl. Sup. Ripasso 2009 (Pietro Clementi) Den som tror att ripasso från Valpolicella alltid handlar om maximalt extraherade syltprojektiler framställda i stora venetianska laboratorium, av en hoper elakt flinande kemister med droppande pipetter och pysande rundkolvar, har här en utmärkt chans att ändra sina uppfattningar. Clementis ripasso är i många stycken förmodligen gammaldags och otidsenlig men för mig är det här en befriande fräsch, ljus, lätt, syrlig, uppfriskande och lättklunkad ripasso. Svårslagen i sin genre, särskilt för de beskedliga 85 DKK som Gerbola Vin i Köpenhamn begär.Maggiorina Vino Rosso Boca 2010 (Le Piane) har vuxit rejält det senaste året och börjar verkligen hitta hem nu. Wow, vilken prestation av ett enkelt bordsvin! La Maggiorina 2010 utstrålar balans, elegans, smidighet och ackuratess med sin förträffliga morellfrukt och sina välslipade syror. Härliga grejor som finns att köpa i årgång 2011 hos Stefan Jensen i Köpenhamn för 119 DKK.Brunello di Montalcino Il Divasco Riserva 2007 (La Rasina) Rotofermenterad, hårt extraherad, barrique-lagrad, mörk, tung, dov, huvudvärksframkallande... Sangiovese i sin mest vulgära och motbjudande skepnad. Nej tack. BB Vin i Dragør säljer La Rasina men har 2004 riservan i lager.Gewürztraminer Grains Nobles 2007 & Vendanges Tardives 2009 (Gruss) Gruss verkar vara en Alsace-producent i vår smak. Dessa båda sockerpastiller är föredömligt balanserade med sirlighet och syrlighet som möter upp den tunga sötman och parfymen. Ståtligt. Köpta på plats.Chateau Musar 2005 Premiär för oss vad anbelangar såväl libanesiskt vin som kultproducenten Chateau Musar. Fick tydliga grenachevibbar blint och trodde på en spanjor eller möjligtvis sydrhônare. Skönt vin i gammeltraditionell (i motsats till nytraditionell) stil. Något som vi definitivt kan tänka oss ha ett par flaskor av liggandes. Även detta har fått en betydligt intrikatare genomkörare här.

5 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Her er man midt i en herligt klassisk IV-post, komplet med roto- og industriripasso-bashing, og så tager det hele minsandten en nærmest Lynchsk drejning og slutter af med Alsace og Libanon?!? :D

Skøn læsning, Judeka vil jeg gerne teste

Mange hilsner! Niels


Italienska viner sa...

Då utelämnade jag ändå den så fatalt söndersminkade Baden-spätburgundern (Zähringer Löwe Spätburgunder Auslese Trocken 2009), den trötta och lite fisluktande riojan (La Rioja Alta Gran Reserva 1997) och faktiskt en riktigt bra piemontesisk chardonnay (Montaribaldis Stissa d'le Fávole Langhe Chardonnay 2012) som vi tampats med på sistone.

/Patrik

Gôut sa...

Ja när det äntligen glimtar till av gallisk nektar i den här kanalen häver du inte sladden förrän ända borta i Främre Orienten. Tungstyrt?
2011 Maggiorina är ju helt lysande. Jag hade vägarna förbi Karlshamn och plockade upp några Piane-alster hos Italienska Magasinet. 155 SEK tror jag de står i där, EXW.

Italienska viner sa...

Tungstyrt, och riktigt svajig ABS.. men icke desto mindre sköna prylar!
155:- är ett bra svenskt pris, men vilken vettig människa vill gå glip av de hyggelige Köpenhamns-turerna? :)

/Patrik

Gôut sa...

Å andra sidan, vad skall en vinblogg styras med, om inte med tungan?