tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post6968475599920406165..comments2023-08-02T17:18:24.198+02:00Comments on Italienska Viner: andersuw gästbloggar: "Langhesisk höst - del 2"Italienska vinerhttp://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-7561620085570154262012-01-09T04:51:57.384+01:002012-01-09T04:51:57.384+01:00Kul att, mot förmodan, få klottraren "avslöja...Kul att, mot förmodan, få klottraren "avslöjad". Och som sagt, en Pie Anders låter inte dumt. ;) Den av oss som besöker Cappellano härnäst får kanske helt enkelt se till att klottra lite på etiketterna också. ;)andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-66408420832224412402012-01-05T22:11:57.000+01:002012-01-05T22:11:57.000+01:00Just som jag skrivit min kommentar upptäckte jag a...Just som jag skrivit min kommentar upptäckte jag att den klottrande Anders i en kommentar till min rapport avslöjat sig själv som varandes Anders Levander. Ingen orsak för mig att hålla inne med den kunskapen, således.<br />/AAnders Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-2720651129642445992012-01-05T22:03:57.538+01:002012-01-05T22:03:57.538+01:00Det är inte jag heller som är den Anders som utför...Det är inte jag heller som är den Anders som utförde det ursprungliga klottret, däremot lade jag till en del under det ursprungliga när jag var där i somras. Jag vet också att den ursprunglige klottrande Anders är en skribentkollega, men eftersom jag inte vet om han vill bli avslöjad, väljer jag att hålla inne med hans identitet. Klottret i fråga kan beskådas på:<br />http://auzine.wordpress.com/2011/07/22/hos-augusto-cappellano-i-serralunga-piemonteloggen-del-5/<br />eller direkt på:<br />http://auzine.files.wordpress.com/2011/07/cappellano3c.jpg<br />(Ursäkta min ohämmade reklam för min Piemonterapport ;-))<br />Pie Anders låter för övrigt som en tilltalande idé, särskilt som vi nu kan räkna ihop ett försvarligt gäng Andersar med intresse för Cappellanos viner. Vi får se till att göra en gemensam framstöt mot den gode Augusto.<br />AK<br />PS. en riktigt schysst rapport, för resten, men det har jag ju skrivit förut... Kul att få lära sig mer om Dogliani.<br />DSAnders Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-16770550155080103022011-12-02T00:39:52.005+01:002011-12-02T00:39:52.005+01:00Utmärkt klotteridé! Då behöver jag bara peka på Pi...Utmärkt klotteridé! Då behöver jag bara peka på Pie Franco-tunnan för att presentera mig när jag tittar in hos Augusto. ;) Med lite tur kanske man till och med kan få en specialklottrad etikett på sin Cappellano-Barolo med texten "Pie Anders". ;)andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-77544064553341939912011-12-01T21:56:31.312+01:002011-12-01T21:56:31.312+01:00Nej ingen cuvée. Enligt Augusto var det en Anders ...Nej ingen cuvée. Enligt Augusto var det en Anders som brukade besöka honom och eftersom han hade svårt med hans namn fick gästen helt sonika klottra lite på Pie Franco-tunnan. Nej Rinaldis Dolcetto skäms inte för sig!<br />/TTomasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-8341127895828865982011-12-01T21:19:41.409+01:002011-12-01T21:19:41.409+01:00Hej Thomas,
Kul att du känner dig inspirerad att ...Hej Thomas,<br /><br />Kul att du känner dig inspirerad att korka upp lite Dolcetto! Rinaldi låter som ett utmärkt val även om jag inte haft tillfälle att själv testa den ännu. Har svårt att tro att den skulle vansläktas i jämförelse med hans Nebbioloviner som definitivt tillhör dem som får mitt snålvatten att rinna.<br /><br />Tyvärr kan jag inte skryta med att vara den Anders du hittade hos Cappellano. Funderar han på att göra en specialcuvée med namnet Anders eller var det någon klåfingrig gäst som helt fräckt passat på att sätta sitt bomärke på tunnan?andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-15970512649887690772011-12-01T20:15:59.061+01:002011-12-01T20:15:59.061+01:00Hej andersuw. Dina Dolcetto-utsvävningar fick mig ...Hej andersuw. Dina Dolcetto-utsvävningar fick mig just att dra korken ur en 2007 Giuseppe Rinaldi Dolcetto d'Alba. En fruktpackad historia med ladugården runt hörnet. Känns som riktigt vin!<br />En liten fråga: Är du den Anders som har ditt namn på ett fat hos Cappellano? Åtminstone fanns det där i somras när jag besökte Augusto. Att prova Barolo direkt ur hans botti var en av resans stora höjdpunkter. Jag ser fram mot kommande delar i din reseberättelse.<br />Mvh TomasTomasnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-81060117586493698842011-11-30T15:04:47.351+01:002011-11-30T15:04:47.351+01:00Hej Ingvar!
Jättekul att höra! Jag var lite rädd ...Hej Ingvar!<br /><br />Jättekul att höra! Jag var lite rädd för att jag skulle tråka ut er med mina Dolcettoutläggningar så jag gläder mig särskilt om så inte är fallet. Men för den som undrar kan jag utlova att kommer en del på andra fronter också så småningom, inte minst Nebbiolofronten förstås.<br /><br />Med tanke på vad jag just sagt om secondo hoppas jag också att vi fortfarande befinner oss antipastostadiet och att du orkar några inlägg till innan du når mättnadsgränsen. ;)andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-53901741166944199982011-11-30T14:25:46.007+01:002011-11-30T14:25:46.007+01:00Anders! Såväl antipasto som primo slank ned lätt s...Anders! Såväl antipasto som primo slank ned lätt som en plätt. Ser fram emot att få hugga in på resten. <br />Superintressanta inlägg och extra kul med dolcetto-fokus.Ingvar Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/06372509333514830456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-52597991615410869462011-11-30T07:13:46.526+01:002011-11-30T07:13:46.526+01:00Hallå FV,
Trevligt att ni tittar in och väldigt r...Hallå FV,<br /><br />Trevligt att ni tittar in och väldigt roligt att höra att ni just varit på Doglianiprovning i Stockholm! De här vinerna hamnar ju annars lätt lite i skymundan av det enkla skälet att producenterna i normala fall inte har någon Barolo eller Barbesco som kan ge draghjälp.<br /><br />Vi är som ni redan märkt starkt tilltalade av lite mer ambitiös Dolcetto av det här slaget även om vi gärna dricker de enklare varianterna också. Klokt nog avstår dock producenterna hittills från alla försök att göra "statusvin" av det hela (à la Braida m.fl. på Barberafronten). Det här är i mitt tycke helt rätt ifråga om stilart och ambitionsnivå men särskilt mycket längre bör man nog inte försöka gå. <br /><br />Det stämmer att Sirì d'Jermu är fatlagrad (åtminstone numera; möjligen låg den endast på rostfritt tidigare). Det är dock stora 25 hl botti det handlar om så några ektoner har vi aldrig hittat i det här vinet.<br /><br />Samma sak gäller snart sagt alla andra Dolcetto jag träffat på. Jag har hittills bara hittat en enda flaska som lagrats på barrique (ett experimentvin från San Romano kallat Dolianum producerat i början av 2000-talet) och det gav knappast någon mersmak. Lyckligtvis verkar producenterna tänka precis som jag i det här avseendet.<br /><br />Vilken Abbona var det ni drack? Papa Celsò? Som jag nämnde i blogginlägget är detta ett av regionens ikonviner och vi dricker det mer än gärna även om det inte står vårt hjärta fullt så nära som Sirì d'Jermu och Bricco Botti. <br /><br />Marziano Abbona (ej att förväxla med Anna Maria Abbona) håller hus i samma område som Pecchenino (San Luigi) och tillhör det fåtal Doglianiproducenter som även har Barolo och Barbaresco på programmet (Cerviano från Novello, Pressenda från Monforte, Terlo-Ravera från Barolo-Novello och Faset från Barbaresco). Stilarten hos Nebbiolovinerna är försiktigt modernistisk (à la Cascina Cucco på ett ungefär) och inte mer ektyngd än att vinerna platsar i vår "källare".<br /><br />Marencos viner har vi inte hunnit med att testa så när som på ett flyktigt smakprov av hans Barbera Balin för ett antal år sedan. Men han har finfina vingårdar (inte minst Pironi som tillsammans med Einaudis Tecc är det kanske mest spännande läget i Madonna delle Grazie). Eftersom han dessutom håller hus alldeles i närheten av vårt eget boställe talar allt för att vi tar tillfället i akt nästa gång. Vad tycke ni för egen del?<br /><br />Cascina Cortes ägare, Amalia Battaglia and Sandro Barosi, håller hus i Valdibà, strax öster om San Luigi, och tillhör kategorin invandrade eller återvändande som överger storstadslivet och storstadskarriären för att odla vin. De kom hit först 2001 men har ganska snabbt skaffat sig ett rykte. <br /><br />Vilket vin provade ni härifrån och vad tyckte ni? Vi var inte särskilt imponerade av den Pirochetta 2005 som vi drack för ett drygt år sedan men det kan ju ha varit ett olycksfall i arbetet så vi lär prova igen.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-15018535192713693202011-11-29T22:51:49.525+01:002011-11-29T22:51:49.525+01:00Kul att få ta del av din framfart i Dogliani, Ande...Kul att få ta del av din framfart i Dogliani, Andersuw!<br /><br />Som av en händelse fick vi tillfälle att prova Peccheninos 2009 Sirì d'Jermu igår! En sittande provning på Italienska Vindagen i Stockholm, jämte tre andra Dogliani DOCG. var ett imponerande vin med en druvmognad likt persikopuré och en del fatlagring. Generellt var hela kvartetten större och mer ambitiösa viner än de flesta dolcetti. De andra tre var:<br /><br />Abbona di Abbona Marziano<br />Marenco Aldo di Marenco Claudio<br />Cascina Corte<br /><br />Ser fram emot fortsättningen...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.com