tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post5714447048493160438..comments2023-08-02T17:18:24.198+02:00Comments on Italienska Viner: andersuw gästbloggar: "Langhesisk höst - del 4"Italienska vinerhttp://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-41400621508955837862012-01-03T21:24:05.964+01:002012-01-03T21:24:05.964+01:00Jo, det är klart givande för egen del att skriva n...Jo, det är klart givande för egen del att skriva ned sina intryck - man återupplever ju sin resa på hemmaplan, så att säga. Om sedan andra finner glädje i att läsa alstren bringas man så ytterligare tillfredsställelse.Anders Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-2000582254407958592012-01-03T20:22:03.562+01:002012-01-03T20:22:03.562+01:00Hej Anders!
Tack för dina uppskattande ord liksom...Hej Anders!<br /><br />Tack för dina uppskattande ord liksom för dina lästips. Kul att se att vi är flera som bloggar om vaara Piemontesiska äventyr! Ser fram emot att ta ett glas Pelaverga (eller naagot annat trevligt) tillsammans om och när tillfälle ges!andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-47050121227434853522012-01-03T11:01:23.225+01:002012-01-03T11:01:23.225+01:00En härlig serie reserapportage, andersuw, tack för...En härlig serie reserapportage, andersuw, tack för dem! (Har inte riktigt hunnit läsa allt än.)<br />Beträffande Burlottos Pelaverga, så skrev jag om den i del 2 av mitt motsvarande reserapportage, Piemonteloggen på AuZine. Går att hitta på: http://auzine.wordpress.com/2011/06/12/ristorante-il-consorzio-i-turin-piemonteloggen-del-2/ (upp till del 7 har hittills kommit ut, fler är under skrivande).<br />Kryddigheten håller jag med om - närmast en ton av svartpeppar som förde mig mot ung syrah, snarare än pinot nior. Men de två ligger onekligen ibland väldigt nära varandra i stil, i alla fall i men näsa.<br />Det vore kul att prova Piemonteviner ihop någon gång!<br />/AKAnders Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-59677771503433549912011-12-16T05:01:34.773+01:002011-12-16T05:01:34.773+01:00Staying power, yes. Wiry, perhaps. But thin, no. A...Staying power, yes. Wiry, perhaps. But thin, no. And estimated life span well beyond 2020.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-37142791045389826662011-12-15T22:11:23.881+01:002011-12-15T22:11:23.881+01:00Burlottos Monvigliero 1999. An educated guess: lif...Burlottos Monvigliero 1999. An educated guess: lifespan<br />1999-2020. Thin, wiry staying power.<br />.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-46439754186319927572011-12-15T01:36:09.249+01:002011-12-15T01:36:09.249+01:00Glad att du ställer frågan om lagringsdugligheten ...Glad att du ställer frågan om lagringsdugligheten Patrik. Jag var nästan på väg att ställa den själv. ;)<br /><br />Jag har dessbättre en lång erfarenhet av Burlottos Monvigliero i allmänhet och 99:an i synnerhet att gå på så jag behöver inte sväva på målet i någondera avseendet.<br /><br />Dina nordpiemontesiska instinkter träffar i det här fallet helt rätt. I motsats till vad man kanske skulle kunna vänta är det här vinet extremt lagringsdugligt eller trögrörligt, hur man nu skall uttrycka saken, även vid vår (som du vet) lite högre källartemperatur. Uttryck som "glacial speed" och "cut in stone" framstår i det här fallet som helt "to the point".<br /><br />Årgångsvariationerna går att känna, fast kanske först när man som vi är helt "inkörda" på vinet. Men om och hur det rör sig? Tusan vet.<br /><br />99:an utmärker sig (kanske inte helt oväntat) genom att ha mer tannin än någon annan Burlotto Monvigliero jag stött på. Vi har druckit två av våra sex flaskor, men båda gångerna konstaterat att det var för tidigt. Nej frukten är inte på tillbakagång men tanninerna är fortfarande orubbliga. Varkendera har rört sig nämnvärt. <br /><br />Även om 99:an bjuder en hel del njutning i nuläget tror jag man bör vänta. Problemet, om man nu kan tala om ett sådant, är mest att tanninerna, som är hur trevliga som helst i sig, snörper eftersmaken onödigt tidigt. Ibland kan ju tanniner fungera som ett slags smakförstärkare/förlängare men inte i det här fallet.<br /><br />Vi har redan konstaterat att både 00:an (urdrucken) och 01:an (halvdrucken) skall drickas före 99:an. Och fasen vet om inte även 04:an bör ges förtur. Det är uppenbart att även Fabio (sonen i huset och den som numera sköter källaren) är inne på samma linje. När man blir tillräckligt intim med ett vin behöver man nästan bara utväxla blickar för att förstå vad den andre menar. ;)<br /><br />Om Pelavergan och årstiderna: Jag ger mig omedelbart. ;)<br /><br />När det gäller Il Mimo: Jag är bekant med Antichi Vigneti di Cantalupo men har dessvärre inte haft tillfälle att prova Il Mimo utan "bara" Collis Breclemae.<br /><br />Hoppas dock kunna reparera skadan, kanske redan i sommar. Vi pratade senast ikväll om att det kanske blir en vecka "där uppe" till sommaren. Vi har bokat två veckor i Dogliani och därefter står valet främst mellan Umbrien och de nordliga provinserna. Just nu pekar oddsen mot det senare. ;)andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-59478915168356256042011-12-14T19:21:57.386+01:002011-12-14T19:21:57.386+01:00Vi knäcker en Monvigliero 2004 inom det närmaste, ...Vi knäcker en Monvigliero 2004 inom det närmaste, bloggpost kommer förstås.<br /><br />Hur ser du allmänt på lagringsdugligheten hos det här vinet? Jag såg att Vinosapien sögit i sig en 99:a härförleden (http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400) och i den flaskan verkade frukten vara så smått på reträtt. Jag tänker att den lättare strukturen kanske inte är lika uthärdig som andra langheser? Möjligen motsägs mitt påstående av det faktum att mina kära nordpiemonteser, utan häftiga tanniner men istället sjungande syror och mineralitet, som regel klarar riktigt lång tid i källaren.<br /><br />Ung pinot noir och pelaverga har nog ett och annat gemensamt. Att det gör sig synnerligen väl som lätt nedkylt antipastovin stämmer också väl med min minnesbild. Att dessa skulle vara några särskilt somriga egenskaper bestrider jag dock å det grövsta - den typen av vin funkar i alla väder! ;-)<br /><br />Elatis ska kollas upp. Hur jämför du detta med exempelvis Il Mimo?<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-670377179168041382011-12-14T17:48:07.384+01:002011-12-14T17:48:07.384+01:00P.S. Jag märker att jag räknar dåligt. 10 procent ...P.S. Jag märker att jag räknar dåligt. 10 procent Barbera i Elatis skall det vara.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-26375679303201065922011-12-14T17:44:36.918+01:002011-12-14T17:44:36.918+01:00Till er båda: När ni shoppar hos Supermarco härnäs...Till er båda: När ni shoppar hos Supermarco härnäst bör ni även se till att få med er en flaska av Elatis. Det är kanske den bästa rosé jag någonsin stött på och det är ju inte var dag det vankas Nebbiolobaserat rosévin. Jag tror proportionerna kan variera något, men enligt mina noteringar är det 55 procent Nebbiolo, 35 procent Pelaverga och 20 procent Barbera.<br /><br />Om jag förstått Marina Burlotto rätt är det faktiskt "Nebbiolo per Barolo" som används och jag gissar att förklaringen är att de helt enkelt gör lite "saignée" på en eller flera av sina Barolo.<br /><br />Om ni är svaga för Sauvignon Blanc bör ni inte heller försumma Viridis. Den är inte "speciell" på samma sätt som Monvigliero och Elatis men väldigt fin i sin genre och otivelaktigt mycket Sauvignon Blanc för pengarna.<br /><br />De båda andra Burlottobarolo (Acclivi och Cannubi) som för närvarande finns hos Supermarco är förstås synnerligen väl värda att prova de också.<br /><br />Till sist: Jag ser fram emot att höra era spekulationer om hur den speciella vinifieringstekniken påverkar karaktären hos Burlottos Monvigliero, vilket är något jag för egen del ibland grunnar över. Det är förstås svårt att separera detta från vad läget själv bidrar med. Men för mig som provat båda en hoper Monvigliero från andra producenter och det systervin (samma vinifieringsteknik) vid namn Neirane som Burlotto gjorde t.o.m. 1998 är det ändå klart att vinifieringen står för en viktig del av vinets särart trots att Monvigliero också är ett egenartat cru.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-36361467658313240832011-12-14T17:42:42.548+01:002011-12-14T17:42:42.548+01:00FV: Kul att höra att ni läst och uppskattat, likso...FV: Kul att höra att ni läst och uppskattat, liksom att ni provat och gillat Burlottos Monvigliero. Nej, 06:an finns inte hos Supermarco (än) vad jag kan se. Men jag kan svårligen tro att den 04:a som där bjuds skulle vara sämre. Om något skulle jag på marginalen gissa på motsatsen. <br /><br />Även om det är lite för tidigt att dra slutsatser i detta tidiga skede och på basis av en enda drucken flaska måste man i alla fall ställa frågan om 2004 kan vara den allra bästa årgången av alla dem vi haft tillfälle att prova (alla från 1997 t.o.m. 2006 utom 02 då det inte gjordes någon, samt 03 och 05). <br /><br />04:an hade, helt i linje med förväntningarna, fortfarande lite opolerade kanter när vi testkörde den för ett och ett halvt år sedan men föreföll extremt lovande på ett sätt som inte alls avskräcker från att sätta korkskruven i den redan nu. <br /><br />Min minnesbild av 06:an är lite diffus eftersom vi bara provat den hos Burlottos men ännu inte öppnat någon av de flaskor vi fick med oss. Den är helt klart mycket bra den också men exakt hur den står sig i jämförelse med andra goda år kan jag ännu inte säga. <br /><br />Jag såg att Galloni för en gångs skull givit Burlottos Monvigliero högsta betyg (94 p) i just årgång 2006. Han har tidigare i mitt tycke varit lite njugg mot vinet och klagat på överdriven "herbaceousness". Men att han uppskattar just 06:an kan mycket väl tänkas bero på att han äntligen kommit på våglängd med vinet snarare än på årgången som sådan. Att just 06:an skulle dra åt ett mer frukdrivet håll är förstås inte att förvänta och jag kan inte erinra mig något sådant från vårt smakprov. <br /><br />Jag förmodar att han när han talar om "herbaceousness" syftar på de kryddiga och florala toner som är en stor del av poängen med detta vin. Någon "grönhet" har jag aldrig kunnat märka trots att stjälkarna i det här fallet rimligen måste följa med vid jäsning/maceration. Som ni kanske redan sett finns hela Gallonis "tasting note" att läsa på Atomwines hemsida (för den händelse ni inte prenumererar på advokatens rön).<br /><br />Patrik: Fint att höra att ni nu har en Monvigliero på lut, i en förträfflig årgång dessutom. Med tanke på vad jag vet om dina preferenser för eleganta snarare än kraftfulla viner i allmänhet och din faiblesse för Nebbiolo från de norra provinserna i synnerhet har jag svårt att tro att du skulle bli besviken. Ser fram emot att höra vad du har att säga. Blogpost kommer förmodar jag.<br /><br />Jag såg vad du skrev om Pelavergan på bloggen tidigare och det är ju ett ganska egenartat vin som inte direkt för tankarna till någon av de andra druvorna i granskapet. Lite som en ung Pinot fast kanske lite stramare och pepprigare, eller vad säger du? <br /><br />Som jag har förstått det konsumeras det vanligen som somrigt antipastovin, med temperaturen några grader under den rödvinsbrukliga.<br /><br />Som jag gissar att du redan vet (jag misstänker att jag tjatat om detta tidigare ;)) är Pelavergan en Verdunosk specialitet. Den totala årsproduktionen är runt 50 000 flaskor fördelat på runt 20 producenter. Bland dem vi provat så här långt är Burlottos tillsammans med Castello di Verdunos (Gabriella Burlotto och Franco Bianco) dem vi tycker bäst om men även Poderi Rosets (Alessandro Brero) variant har varit bra i de årgångar vi testat.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-12483103085763408362011-12-14T15:01:21.872+01:002011-12-14T15:01:21.872+01:00Jag köpte helt nyligen 2004 Monvigliero hos Superm...Jag köpte helt nyligen 2004 Monvigliero hos Supermarco. Vi har faktiskt aldrig smakat Monvigliero men har förstått, inte minst genom dig Anders, att det ska vara något alldeles extra. Supermarco har dessutom ett stående tilbud på Burlottos Pelaverga - 2 för 175DKK tror jag bestämt.<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-26912037458661456802011-12-14T14:45:05.773+01:002011-12-14T14:45:05.773+01:00Stort tack för läsningen, Andersuw! Bedrövligt få ...Stort tack för läsningen, Andersuw! Bedrövligt få glada tillrop på en så intressant och genomarbetad post!<br /><br />Vi hade möjlighet att prova Burlottos 2006 Barolo Monvigliero på italiendagen nyligen och kan bara instämma i dina rekommendationer. Det är ett fantastiskt vin i unik stil, måste köpas. Vet du om nollsexan finns på Supermarco?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-40653234418021535462011-12-13T16:13:16.703+01:002011-12-13T16:13:16.703+01:00Tack! Kul att höra!Tack! Kul att höra!andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-3719109606277113482011-12-13T12:27:51.186+01:002011-12-13T12:27:51.186+01:00Bravo!Bravo!Anonymousnoreply@blogger.com