tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post504104290198476640..comments2023-08-02T17:18:24.198+02:00Comments on Italienska Viner: Il Rosso delle Donne Boca 1996 (Conti)Italienska vinerhttp://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-34245557421462227452011-11-08T18:59:25.502+01:002011-11-08T18:59:25.502+01:00Anders - Sellas Lessona 'normale' är 80% n...Anders - Sellas Lessona 'normale' är 80% nebbiolo och 20% vespolina, en inte oansenlig andel således. Vespolina har ju en avrundande effekt med sin ämabla jordgubbsfrukt, men också rikligt av mineraliskt sting och fräsiga syror. Vi har en ren vespolina 2005 på lut, från Ioppa som ska bli spännande att smaka. Cristiano Garella (Sella vinmakare) var mycket skeptisk inför tanken på en ren vespolina. Han har provat ett par gånger men tycker att vinerna blir instabila och får en alltför kraftig ox-karaktär.<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-20052119965229238282011-11-08T18:38:35.140+01:002011-11-08T18:38:35.140+01:00Hallå Patrik och tack för välkomsthälsningarna! Sk...Hallå Patrik och tack för välkomsthälsningarna! Skall försöka titta in något oftare här än jag gjort på sistone. Vi har fortfarande i huvudsak moratorium på vidare vininköp ("källaren" bågnar ännu under trycket) så jag försöker medvetet undvika dina frestande rapporter. ;) Men förr eller senare blir det förstås ändå dags att fylla på, om inte förr så i samband med sommarens resa. Och vi passade förstås på tillfället att rekognoscera lite bland senare årgångar redan vid besöket nu i höst.<br /><br />Stort tack också för producent- och härbärgetipsen. Dessa är nu noggrant noterade.<br /><br />Intressant det du säger om vespolina. Men hur stor andel är det egentligen fråga om i exempelvis Sellas Lessona? Om jag minns rätt handlar det normalt om rätt små proportioner av allt annat än nebbiolo (vespolina, bonarda/uva rara) men det är ju tänkbart att det ändå sätter sitt avtryck.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-41416583311304351822011-11-07T16:06:37.940+01:002011-11-07T16:06:37.940+01:00MH - Så sant, synnerligen angenäm prisnivå. Jag dr...MH - Så sant, synnerligen angenäm prisnivå. Jag dristar mig att påstå att man svårligen finner bättre value än de här färdiglagrade eleganterna för mellan 150-200 pix.<br /><br />Anders - Välkommen tillbaka - både hem från Langhe och hit!<br /><br />Jodå, det finns en och annan Lessona-producent vid sidan av Sella: Proprieta Sperino (under Isole e Olena) gör en "Vigneti de Marchi" som jag hört mycket gott om. Vidare finns Manuela Cerrutis "Il Bramasole" och Massimo Clerico som också ska göra en bra Lessona.<br /><br />Jag tror du är rätt på det när du säger att karaktäristiken har mycket gemensamt med exempelvis Etna-nerello. Jag tror att detta till största delen beror på den ganska höga andelen vespolina som har en hel del tangenter till nerello. Sedan får så klart nebbiolo en annan karaktär här uppe, särskilt svala år när den inte får mogna ut.<br /><br />Om du ska till Alto Piemonte nästa sommar så rekommenderar jag dig varmt att kontakta Christoph Künzli (Le Piane) och boka in dig i hans gäststuga, som ligger just mitt i Le Piane, Boca. Så får du, förutom en storslagen utsikt, dessutom access till att prova världens skönaste vin i lite olika årgångar. ;-)<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-2357171218268659292011-11-07T01:08:26.948+01:002011-11-07T01:08:26.948+01:00Hallå Patrik,
Någon Boca har vi tyvärr inte kunna...Hallå Patrik,<br /><br />Någon Boca har vi tyvärr inte kunnat sätta korkskruven i ännu men det där låter ju lovande. På hemväg från vår Langhesiska höstresa (vi kom hem igår) hann vi dock med ett snabbesök på Enoteca Regionale i Gattinara där vi snappade upp en flaska Lessona (Sella förstås; finns det någon annan som gör vin därifrån?) 2006 för att kunna stryka åtminstone en appelation från listan över ännu oprovade storheter från dessa nordliga Barolo-förorter. Vi avnjöt den samma kväll på hotelrummet i Bergamo (Albergo Piemontese förstås; var skulle vi annars bo ;)) och vinet skötte sig skapligt trots allt annat än idealiska glas. <br /><br />Jag hade möjligen trott att Lessona skulle påminna lite om våra favoritmarker i Verduno men riktigt så kändes det inte. Den association som spontant infann sig var snarast Etna Rosso, där jag finner likheter ifråga om aromatiken och än mer syra-tanninbalansen (mer syra, mindre tannin, än man normalt hittar i en Barolo eller Barbaresco).<br /><br />Så nu återstår vad jag kan se bara Boca, Bramaterra, Sizzano och Coste della Sesia som helt vita fläckar på den nordpiemontesiska vinkartan. Gattinara, Ghemme, Fara och Colline Novaresi är sedan länge inmutade och nu kunde vi som sagt lägga till även Lessona.<br /><br />Det ser ut att bli nytt Piemontebesök till sommaren och vi lutar åt att då stanna till någon dag eller två däruppe innan vi styr kosan mot Langhe. Har du någon bra rekommendation på närmare bestämt var vi bör bo och/eller äta? Och har ni utforskat enoteksfloran därnere så att ni har tips även den kanten?andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-1710689352202363012011-11-06T21:18:33.402+01:002011-11-06T21:18:33.402+01:00Detta låter väldigt spännande! Hoppas på rapport ä...Detta låter väldigt spännande! Hoppas på rapport även från de äldre årgångarna, vars priser ju inte heller var direkt avskräckande.MHnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-51890742990749960422011-11-06T19:00:19.951+01:002011-11-06T19:00:19.951+01:00Tack för info!! Just nu får jag vila mig i form et...Tack för info!! Just nu får jag vila mig i form ett tag. Köpt en hel del Barolos den senaste tiden. P. Scavino, Massolino, Elio G, etc men eftersom jag är ny i området kör jag med säkra kort. "Ny och ny" Håkan Nilsson gjorde sitt bästa(värsta) med att introducera mig till Barolo redan i början på 1990 talet. Dom vinerna fick mig att glömma allt vad Piemonte har att erbjuda men nu har jag druckit mogna Barolos med mat(även utan) och konstaterat att Piemonte är minst sagt lika komplicerat som Brx. Härligt!!/HöganäsAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-84763051009234871822011-11-06T18:24:47.410+01:002011-11-06T18:24:47.410+01:00Antoniolo heter Gattinara-producenten, förstås!
/...Antoniolo heter Gattinara-producenten, förstås!<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-12825869381665248432011-11-06T18:22:32.538+01:002011-11-06T18:22:32.538+01:00Hej Höganäs!
Jo, det här är köpt hos Stefan Töple...Hej Höganäs!<br /><br />Jo, det här är köpt hos Stefan Töpler, vi har även ett par äldre upplagor som också ska kollas av. De här nordpiemonteserna har allt som oftast väldigt mycket burgundiska drag i sin struktur, ofta mer än vad de har gemensamt med sina kusiner i Langhe. Mycket elegans, mineralitet och hög syrlighet och lite mindre kraft och tanniner. <br /><br />Är du i färd med att bekanta dig med Piemonte så ska du definitivt prova dig igenom några exemplar här uppe ifrån - Winewise i Kpnhm har både Sella (Lessona, Bramaterra, Anzivino (Gattinara) och världens bästa Boca (Le Piane). Le Papillon har Antonelli (Gattinara) och Cantalupi (Ghemme) och Carlo Merolli har Ioppa (Ghemme). Kör hårt!<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6574667662892646913.post-75835671442752269512011-11-06T16:30:09.638+01:002011-11-06T16:30:09.638+01:00Strömmar in viner som verkar intressanta. Den här ...Strömmar in viner som verkar intressanta. Den här producenten har jag aldrig hört talas om (men det säger inte så mycket) då mitt intresse för Piemonte är tämligen nyväckt. Trots idogt testande av viner sedan början på 1990 talet. Min smak har förändrats med tiden så nu djävlar har jag börjat att så smått gå igång på Barolo. Köpte du vinet via Tyskland?/HöganäsAnonymousnoreply@blogger.com